El cicle A prop de Girona celebrarà la cinquena edició amb 23 propostes per donar a conèixer nous projectes del talent emergent de les comarques gironines. La programació començarà el 16 d'abril.
Fins al 5 de juliol es farà a 13 equipaments municipals de 7 barris de la ciutat de Girona.
La iniciativa inclou diverses disciplines: des de les arts escèniques, a la música i les arts visuals, totes gratuïtes. En aquesta convocatòria s'hi van presentar 199 artistes emergents del territori, entre les quals una comissió tècnica formada per persones especialistes dels diferents àmbits artístics va escollir els participants.
De la vintena de propostes seleccionades, 12 són actuacions musicals (Kairós & The Smoking Trumpet, A\Marte, Minibus Intergalàctic, Cinta, Foresta, Jost Jou, Foxglove, Grabu, Clàudia Rostey, Babaflow, Alterannda i Nyiskels) i 7 espectacles són d’arts escèniques, amb representacions de dansa, teatre i circ (Cia. Seon, Col·lectiu A Foc Lent, El salón de los Invisibles, Uku Pacha, Elena Romero Muñoz, Colectivo Ameno i La Saura).
A aquestes propostes se n’hi sumen tres de literàries (Èlia Serrano, Presagi Funest i Revers) i una d'arts visuals interactiva (Fotonik.lab).
Les propostes es podran veure al Centre Cívic Onyar, al Centre Cívic Ter, al Centre Cívic Sant Narcís, al Centre Cívic Pont Major, al Centre Cívic Pla de Palau, al Centre Cívic Santa Eugènia, a la Biblioteca Antònia Adroher, a la Biblioteca Just M. Casero, a la Biblioteca Ernest Lluch, a la Biblioteca Salvador Allende, a L’Estació Espai Jove, al Güell Espai Jove, a La Marfà i al Mercat de La Volta.
El cicle A Prop es va iniciar el 2020, en plena pandèmia, com a prova pilot en el marc del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial "Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial", un projecte cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Està organitzat per l’Ajuntament de Girona amb el suport de la Diputació de Girona i el patrocini de Damm. La gestió executiva del cicle va a càrrec de Baowatt.
L'esdeveniment ofereix una programació cultural de petit format que porta als barris de Girona propostes artístiques de creadores i creadors emergents de les comarques gironines. Els centres cívics, biblioteques municipals i els espais joves de la ciutat es converteixen durant uns dies en l’aparador de propostes culturals fresques i de proximitat. El cicle preveu obrir nova convocatòria a la tardor per rebre propostes per a l'edició del 2025.
"És una de les principals apostes de l'Ajuntament per fer arribar l'èxit cultural de la ciutat a tots els gironins i gironines. Amb aquesta iniciativa acostem una cultura de qualitat, de talent gironí i accessible per a tothom, a tots els barris de Girona”, assegura el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats.
"Des de les institucions hem de col·laborar, per seguir donant suport a esdeveniments que es fan a casa nostra i per a què els creadors i músics emergents siguin coneguts al seu propi entorn", ha afegit el vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps.