El Govern destinarà 22,7 milions d'euros a la lluita contra la bretxa digital amb 9.031 cursos arreu de Catalunya per ajudar la ciutadania a assolir competències bàsiques en l'àmbit digital i les noves tecnologies.
L'objectiu del programa formatiu 'Més Digitals' és formar més de 90.000 persones fins al 2026, principalment majors de 60 anys.
La Generalitat engegarà una prova pilot al maig a 5 municipis –Lliçà d'Amunt, Canovelles, Parets del Vallès i Barcelona- i obrirà a finals d'aquest any les inscripcions generals als cursos.
"Seran en grups reduïts de fins a 10 persones, repartits per tot el territori i es podran escollir tres itineraris formatius", ha apuntat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.
Els tres itineraris s'adapten als coneixements digitals previs de cadascuna de les persones que hi participin: Descobrim el món digital, Ens movem pel món digital, i Ens endinsem en el món digital. "Un cop finalitzada la formació es lliurarà un certificat acreditatiu de participació i nivell d'assoliment dels objectius", ha precisat Torrent, que ha recordat que a Catalunya hi ha més de dos milions de persones majors de 60 anys, un dels col·lectius més afectats pel risc d'exclusió digital.
"El programa Més Digitals vol arribar a formar unes 80.000 persones d'aquesta franja d'edat, cosa que significa un 4% del total del col·lectiu", ha assenyalat la directora general de Societat Digital, Liliana Arroyo.
D'altra banda, el programa també s'orienta a persones que es trobin en situació de vulnerabilitat, ja sigui membres de famílies amb fills en edat escolar i en risc d'exclusió, persones amb diversitat funcional, o amb baix nivell d'estudis i difícil ocupabilitat (unes 10.000 persones).
El Govern impulsarà un total de 9.031 cursos de formació presencial, d'unes 15 hores de durada en total i en grups reduïts. Els cursos seran gratuïts per a la ciutadania i l'objectiu és arribar arreu del territori català. Principalment tindran lloc a capitals de comarca i municipis de més de 20.000 habitants.
Barcelona acapararà gran part dels cursos (2.681), seguit del Baix Llobregat, Garraf i Penedès (1.401), Vallès Occidental (1.089), Vallès Oriental i Maresme (1.014) i Girona (860). A l'Alt Pirineu i Aran s'oferiran un total de 85 cursos de formació. "Les empreses que s'ofereixin tindran puntuació extra per criteris de proximitat", ha volgut deixar clar Arroyo.
"O sigui, que els 85 cursos no s'ofereixin al mateix municipi o en pocs municipis. De fet, a l'Alt Pirineu ens recalcaven la importància que estiguessin a menys de dos ports de muntanya", ha puntualitzat la directora general de Societat Digital, que ha parlat de la importància de la "capil·laritat". "L'objectiu és que les empreses que ofereixin la formació siguin del territori i ja amb espais disponibles", ha recalcat Arroyo. "La idea és que la Generalitat ofereixi el 40% dels espais i el 60% restant es faci en empreses com acadèmies o institucions privades", ha avançat la directora general de Societat Digital.
"A nivell d'espais hem optat per un format que no sigui molt exigent. No caldran aules d'informàtica súper equipades per fer els cursos", ha volgut deixar clar Arroyo. "Cada alumne podrà venir amb el seu propi dispositiu i també hem previst la possibilitat d'oferir dispositius reutilitzats –mòbils, tauletes i PC- per a les persones que no en tinguin", ha afegit la directora general de Societat Digital, que ha calculat que ja hi ha més de 300 municipis de Catalunya interessats en aquest programa formatiu 'Més Digitals'.
Un cop superada la prova pilot al maig, l'obertura general d'inscripcions als cursos està prevista per a finals d'aquest any i es podrà fer a través del web (http://mesdigitals.gencat.cat) , del servei telefònic 012 i en punts informatius específics distribuïts arreu del territori.
A banda, la Generalitat impulsarà els propers mesos una campanya de difusió en diversos formats per tal de donar a conèixer el programa 'Més Digitals' a la ciutadania.