En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un home aspira fum d'una cigarreta electrònica. / Foto: Departament de Salut

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest dimarts al Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2024-2027 que pretén ampliar els espais sense fum.

Vol  protegir el dret a respirar i equiparar la regulació de les cigarretes electròniques a la del tabac tradicional.

La seva elaboració és fruit d’un treball coordinat entre Sanitat i les diferents comunitats autònomes i que va concretar-se durant l’últim Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

La mesura neix amb la idea d'evitar que els joves comencin a fumar, així com ajudar els fumadors que vulguin abandonar l'hàbit i alhora millorar la qualitat de l’aire. El Pla també ha rebut el suport de societats científiques.

El pla també contempla prohibir els dispositius d'un sol ús relacionats amb el tabac; impulsar la investigació sobre el tabaquisme i el seu impacte a la salut, reforçant l'evidència sobre l'efecte dels nous dispositius d'alliberament de nicotina; incorporar a les prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de Salut medicaments que són adequats per al tractament de l'addicció al tabac; i col·laborar amb entitats locals per impulsar el desenvolupament d'ordenances municipals de prohibició de llançar burilles en vies públiques i espais naturals

El Ministeri de Sanitat ha apuntat que la prevalença del consum de tabac a l’Estat s'ha anat reduint gradualment en les darreres dècades. Ha indicat que segons l'Enquesta Europea de Salut 2020, es troba en el 22,1%. En aquest sentit, ha assegurat que en els moments en què s’implanten mesures enfocades a la prevenció del tabaquisme o orientades a cessar el consum, es produeix un descens més acusat.

Alhora, ha recordat que les darreres dades disponibles apunten que el tabac és el causant de prop de 50.000 morts a l'any. A més, el seu consum està associat a l'aparició de 35 malalties com la MPOC, el càncer de pulmó, les malalties cardiovasculars o la diabetis.