En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 35% dels Mossos pateixen simptomatologia depressiva, el 39% estrès i el 36% ansietat, segons un estudi elaborat per Blanquerna-Universitat Ramon Llull, la Universitat Catòlica Portuguesa i la Nottingham Trent University.

L'estudi ha comptat amb la col·laboració amb els sindicats SAP-FEPOL i SME-FEPOL i la Fundació per la Seguretat Pública.

Des del sindicat SAP-FEPOL, han alertat que els resultats mostren una situació "enormement preocupant". El treball revela que el 12,31% del cos té depressió lleu, el 10,96% moderada, el 5,82% severa i el mateix percentatge extremadament severa. Pel que fa a l'ansietat, l'11,64% té simptomatologia lleu, el 13,13% ansietat moderada, el 6,22% severa i el 5,82% extremadament severa.

En relació a l'estrès, el 60,35% del col·lectiu no té símptomes, però hi ha un 11,64% que pateix estrès en la seva forma més lleu, un 13,67% estrès moderat, un 9,47% estrès sever i un 4,87% extremadament sever.

Entre les principals causes generadores d'estrès, el sindicat destaca que l'estudi apunta a la manca de personal, la falta de mitjans, l'excés de burocràcia, la falta de formació, el repartiment desigual de les responsabilitats laborals o l'excés de tasques administratives.

SAP-Fepol ha apuntat que la sensació d'haver de demostrar sempre la vàlua, la sensació que s'apliquen normes diferents en funció de les persones o el constats canvis en la política o en la legislació són altres factors que afecten la salut mental dels cossos.

En relació a com s'afronten aquestes situacions, l'estudi conclou que falten eines i que els afectats tenen dificultats per relaxar-se.

SAP-FEPOL i l'SME-Fepol han destacat que gràcies a l'estudi per primera vegada s'ha pogut avaluar la simptomatologia vinculada a l'estrès dels membres del cos, així com les seves estratègies per afrontar-ho. Amb els resultats a la mà, han expressat una preocupació enorme per la situació i han exigit al nou govern que abordi aquest tema.

Fonts del Departament d'Interior, han indicat que en els darrers tres anys s'ha fet una estratègia de prevenció en salut mental per als cossos policials. Entre d'altres, programes d'atenció psicològica per a determinades unitats, com ARRO o grups d'atenció a la víctima, i s'ha implantat un servei de valoració mèdica amb controls periòdics i un equip de 10 psicòlegs.

Les mateixes fonts han indicat que, en el marc del Pla Nacional de Salut Mental, s'ha posat en marxa un grup de treball de prevenció del suïcidi, on s'ha fet un curs adreçat a comandaments de mossos.