En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Les dues figures de Santa Anna i Sant Cristòfol recuperades de l'Arqueta de Banyoles. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Feia 38 anys que les dues figures de Santa Anna i Sant Cristòfol no es veien des que el 1980 Erik el Belga i la seva banda se les van endur, juntament amb la resta d'elements de l'Arqueta.

Va ser el robatori patrimonial més important que cometien a Catalunya.

Tant el Bisbat de Girona com l'Ajuntament de Banyoles han expressat aquest dilluns la seva satisfacció per haver-les recuperat però ja han deixat clar que se seguirà treballant per poder recuperar les cinc figures de plata que falten. "No hi renunciem" ha afirmat l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, que ha atribuït a la "discreció" en les gestions de recuperació aquest èxit i al treball conjunt entre les administracions (Bisbat, ajuntament i Estat). També ha elogiat la figura de l'advocat Carles Mascort que és qui personalment ha assumit la tasca.

Les dues figures que s'han recuperat representen Santa Anna, mare de Maria que porta la seva filla als bressos que, a la vegada, aquesta última també té a Jesús. La de Sant Cristòfol també té jesús a les mans i porta una vara. Ambdues, que estan en bon estat, es van elaborar entre el 1413 i el 1453 al taller gironí dels Artau i formaven part del conjunt de l'Arqueta de Sant Martirià del Monestir de Sant Esteve de Banyoles. L'única modificació important és que la de Sant Cristòfol porta adherida una peanya per mostrar-la en un armari que ara caldrà retirar.

L'advocat Carles Mascort ha detallat que, després que s'exposi el 20 d'octubre coincidint amb Sant Martirià, patró de Banyoles, es portaran a restaurar. Aquest cop, però, no es portaran juntament amb l'Arqueta a Madrid, sinó que es restauraran de forma individual per després col·locar-les 'in situ' a l'Arqueta. "Erik el Belga tindria moltes problemes per endur-se-les ara", ha afirmat l'alcalde, tot subratllant que la sala del monestir compta amb càmeres de seguretat i alarmes des que es va exposar de nou el 2010
.
El gener del 2018 es va tenir coneixement d'una de les peces (Santa Anna) a mans d'un antiquari de Brussel·les. Va ser "inesperat", ha admès l'advocat tot dient que el més sorprenent va ser que cal cap de quinze dies van saber, "per un altre camí", que n'hi havia una segona de localitzada a un antiquari de Londres. Feia vuit anys que no en sabien res des de les últimes peces recuperades.

Mascort ha explicat que s'ha hagut de treballar en l'adquisició amb rapidesa per evitar perdre la seva vista. Ambdós antiquaris les tenien a la venda, no estaven catalogades i es podien vendre en qualsevol moment. L'advocat creu que desconeixien el seu origen il·lícit i ha assegurat que no saben on estan les cinc peces que falten. "Tenim alguna flaire però és absolutament prematur dir a on estan i en quines condicions", ha dit.

Durant la compareixença, s'han donat pocs detalls malgrat les preguntes insistents dels periodistes. Tant l'alcalde, com el bisbe i l'advocat han respost sempre que calia ser molt "cauts" i discrets per poder mantenir els "canals oberts" i els possibles contactes més endavant. La xifra de la compra tampoc ha transcendit. Només s'ha dit que s'ha pagat un preu "molt inferior" al que tenien a la venda els dos antiquaris.

L'abril passat les peces van tornar a casa però no ha estat fins aquest dilluns que s'han presentat. Preguntat pels motius del retard, l'alcalde ha respost que "han passat moltes coses" en política aquests mesos i que feia falta tenir els nomenaments dels nous ministres fets per rubricar l'acord.

Per la seva banda, el bisbe Francesc Pardo, ha recordat que la institució que representa i l'Estat tenen la propietat compartida de l'Arqueta i que fa uns anys, arran de la recuperació de la resta de peces localitzades, es va acordar que s'exposés de forma permanent al Monestir de Banyoles.

Finalment, l'advocat ha recordat que actualment no es pot jutjar Erik el Belga, que actualment viu a una localitat de Màlaga, perquè l'espoli ha prescrit. La primera pista de les peces es va tenir el 1997 quan una catedràtica d'art va localitzar-ne dues (Santa Llúcia i Sant Benet) a una casa de Subhastes Sotheby's i va donar l'alerta. A partir del 2005, que se'n van recuperar les primeres, se n'han adquirit 19 de les 24 figures que hi ha en total. L'arqueta també té dues figures centrals i dos plafons. Les peces que falten encara són les figures de Sant Miquel, Sant Pau, Sant Pere, Sant Esteve i Santa Bàrbara.