En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La teulada d'un edifici del càmping Begur ple de plaques solars. / Foto: Associació de Càmpings de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Gairebé la meitat dels càmpings gironins compten amb distintius sostenibles i ecològics. De fet, asseguren que són el sector més sensible ambientalment parlant.

Treballen per reduir la petjada de carboni i millorar la sostenibilitat dels establiments.

En els últims 20 anys els empresaris han impulsat mesures de millora en la gestió de l'aigua com ara instal·lar depuradors o reaprofitar l'aigua de la pluja pels vàters o pel reg.

Des de l'Associació de Càmpings de Girona (ACS) afirmen que el consum d'aigua ha caigut més d'un 50% en els últims 20 anys. A més, un 74% dels establiments tenen sistemes per reutilitzar l'aigua, tal com apunta una enquesta que ha fet l'associació entre tots els seus membres.

Segons l'ACS, han invertit 5 milions d'euros en mesures per millorar l'eficiència energètica i la gestió de l'aigua en el que portem d'any. De fet, a dia d'avui la mitjana de consum d'aigua per unitat d'acampada està als 180 litres per persona i dia i en alguns establiments s'arriba als 130.

També destaca la implementació de la domòtica, ja que més de la meitat dels càmpings tenen sistemes intel·ligents per controlar el reg i les calderes, entre d'altres.

En alguns negocis hi ha comptadors individuals d'aigua per sectors i fan lectures diàries per detectar consums més elevats de l'habitual o fuites i avaries. A més, fan formació sobre l'ús de l'aigua i sensibilitzen els treballadors perquè estalviïn al màxim aquest recurs.

En molts establiments també s'ha optat per posar aixetes amb sensor o polsador per evitar el malbaratament d'aigua per part dels clients i s'han col·locat cartells per conscienciar-los de fer-ne un ús responsable.

En matèria energètica, els establiments gironins també han apostat per instal·lar fonts d'energies renovables. A dia d'avui hi ha més d'un 50% de càmpings que tenen plaques fotovoltaiques i la meitat utilitzen plaques solars tèrmiques. De fet, l'ACS apunta que hi ha establiments que generen pràcticament 1.000 KWh.

En l'àmbit de la mobilitat, un 40% té vehicles elèctrics i un 62% té punts de càrrega per a cotxes. De mitjana, cada establiment té tres carregadors. En alguns càmpings tres quartes parts de l'energia que consumeixen ja prové de fons d'energia renovables.