En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El catàleg de plantes silvestres elaborat per l'Ajuntament de Girona compta amb 20 espècies diferents que hi ha a les hortes de Santa Eugènia, que són les més abundants i que tenen diverses propietats.

Es tracta de les plantes margot, blet blanc, borraina, bossa de pastor, card marià, xicòria, dent de lleó, esbarzer, lami purpuri, lletsó, llúpol, malva comuna, matallums, parietària, ortiga, plantatges fulla estreta, ravenissa blanca, colitxos, tàrrec comú i verdolaga.

De cada una de les plantes, s’explica les seves característiques, propietats, quan es poden recol·lectar, què i com es poden menjar, altres usos, les contraindicacions i la viabilitat i conservació de les llavors.

Pel que fa al catàleg d'hortalisses hi ha 37 espècies locals i adaptades que hi ha a les hortes. D’aquestes, s’han ressaltat les 14 més representatives: albergínia, all, bleda, carbassa, ceba, col, enciam, mongeta, fava, patata, pebrot, pèsol, salsifí i tomàquet. De cada una d’elles es descriu la informació tècnica del cultiu, les varietats, la història i la informació etnobotànica.

En algunes de les espècies hi ha un apartat anomenat “Des de les Hortes”, on es detalla una varietat particularment interessant de les hortes explicada pels hortolans i hortolanes.

També es descriuen 15 espècies existents a les hortes que no es consideren especialment rellevants (moniato, bròquil, cacauet, carbassó, carxofa, cogombre, escarola, espinac, maduixa, meló, nap, pastanaga, porro, remolatxa i síndria) i 8 espècies naturalitzades, és a dir, d’origen forà i d’introducció relativament recent, però que ja es cultiven aquí i, per tant, hi són adaptades (sequi, giló, ocra, cogombre tropical, mandioca, yagatú, bleda xinesa i rave cua de rata).

L’elaboració d’aquests catàlegs s’ha fet a partir de recerca bibliogràfica, però especialment amb prospeccions de terrenys i 20 entrevistes fetes a persones hortolanes. S’ha comptat amb l’experiència prèvia de l’Associació Milfulles i el suport de la Fundació Emys que ha treballat en la seva elaboració.

Els documents es poden consultar en línia a través de la web del projecte 'Menja't Girona' i en format físic estarà als centres cívics municipals i a les biblioteques, en els propers dies.

L'actuació forma part del projecte 'Menja't Girona' que compta amb fons Next Generation i busca potenciar la flora autòctona de les hortes de Santa Eugènia i convertir-lo en un recurs turístic gastronòmic de proximitat.