En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Compareixença semestral de l'Observatori del Campus de Salut a Girona. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Observatori del Campus de Salut Girona – nou Trueta, impulsat pel Col·legi de Metges de Girona, es va crear l'abril del 2022 amb l'objectiu d'actuar com a 'lobby' de pressió per tal que el projecte no s'atura i es materialitza.

El compromís de l'Observatori, a més, era passar comptes públicament cada sis mesos i aquest dimarts han fet la compareixença per avaluar la situació amb informació actualitzada i sol·licitada als Departaments de Salut i Universitats, als ajuntaments de Salt i Girona i a la Universitat de Girona.

Una de les darreres novetats ha estat la constitució, el març passat, del Consell Assessor del Campus de Salut de la regió sanitària de Girona, un òrgan deliberatiu que neix amb l'encàrrec, precisament, de fer seguiment dels avenços en relació al projecte.

El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, creu que el Consell Assessor i l'Observatori poden discórrer en paral·lel perquè la seva funció és diferent. Segons Vilaplana, el Consell Assessor pot ser "molt útil" com a "motor" per assegurar que el projecte arribi a bon port i l'Observatori té una funció més de "revisió" i d'estratègia de pressió, aportat sobretot el punt de vista dels professionals.

L'Observatori, tot i que esta "satisfet" amb els avanços que hi ha en relació al futur Campus de Salut (que pivotarà al voltant del nou hospital Trueta), alerta que ja hi ha hagut els primers "retards" en la tramitació i temen que aquestes dilacions es vagin repetint al llarg del temps. Per això, reclama a la Generalitat -i al futur Govern- que "es posi les piles" per assegurar que no hi torna a haver cap contratemps i que el projecte sigui una realitat el 2030.

Vilaplana ha exposat a la darrere reunió del Consell Assessor, el 5 de juny, es va posar sobre la taula un calendari amb terminis. Entre aquests, hi ha que aquest juliol s'ha de publicar la convocatòria del concurs d'idees del Campus (que serà d'àmbit europeu), a l'octubre es resoldran els cinc projectes finalistes i de cara al desembre del 2024 o del gener del 2025 s'ha de fer pública el projecte guanyador.

Durant el primer trimestre del 2025, segons aquesta planificació, es farà la cessió de terrenys dels ajuntaments de Salt i Girona. Això és, ha indicat Vilaplana, un any després del que estava previst inicialment. Tot i això, segons les dates previstes, la data final es manté el 2030. El projecte rondarà els 700 milions d'euros.

L'Observatori també ha exposat que la Universitat de Girona ha presentat el pla funcional amb les necessitats per traslladar al Campus les facultats de Medicina i Infermeria i ubicar-hi instal·lacions de recerca i investigació. Tot i això, Vilaplana ha subratllat que una proposta de l'Observatori al Departament de Salut és la creació d'una comissió tècnica que aporti un punt de vista "global" del projecte.

Tot i valorar la feina feta, l'Observatori veu poc treball conjunt entre totes les institucions implicades i remarca que han presentat les seves necessitats d'espai i de serveis però no s'ha fet una proposta conjunta. Per això, creuen que aquesta comissió tècnica ha de servir per fer un pla d'aprofitament de tots els espais i proposar com s'ha de distribuir recerca, docència i assistència tenint en compte les necessitats del territori.

"S'han d’unir dos hospitals i dos centres de recerca i no veiem aquest projecte conjunt', ha dit Vilaplana que afegeix que "tenir una visió global ajudarà a optimitzar recursos i espais i a vetllar per la bona coordinació de tot el Campus".

L'Observatori l'integren com a comissió permanent els doctors Ramon Brugada, cap del servei de cardiologia de l'hospital Trueta i del Santa Caterina, membre del grup impulsor del pla funcional del nou campus de salut, investigador de l'Idibgi i catedràtic de Medicina de la Universitat de Girona; Marga Nadal, directora de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi); Antoni Codina, excap de servei de l'àrea de cirurgia del Trueta i de l'IAS; Wifred Ricart, investigador de la Fundació Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI); Rafel Reixach, vicerector de Campus Sostenible de la Universitat de Girona (UdG) i Josep Vilaplana, president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i del COMG. L'Observatori compta amb l'adhesió de la Universitat de Girona, la Cambra de Comerç de Girona, l'Idibgi i el Col·legi Oficial d'Infermeria de Girona.