En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'escultora Isabel Banal i el president del Col·legi de Periodistes de Girona, Joan Ventura. / Foto: Òscar Rodbag

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Joan Antoni Poch, més conegut com a JAP, rebrà la Mosca de la Informació que dona el Col·legi de Periodistes a Girona en homenatge a la carrera professional d'un periodista.

L'il·lustrador ha participat en els últims anys a 'El Punt Avui' amb la seva vinyeta diària de 'La punxa d'en JAP'. El mes de juny l'il·lustrador es va jubilar i molts lectors han trobat a faltar les seves punyents crítiques i sàtires polítiques.

Joan Antoni Poch també ha publicat part de la seva obra a 'Presència' i és autor del personatge El Puntet i també del còmic Quina Guspira. Més enllà de la seva feina a 'El Punt Avui', en JAP també ha dedicat gran part de la seva vida a ser professor de català a l'institut Ramon Muntaner de Figueres.

Per altra banda, des de la junta gironina del Col·legi de Periodistes també volen homenatjar a la trajectòria periodística de Narcís Planas. Va treballar a 'Los Sitios' i posteriorment a 'Diari de Girona', on va arribar a ser-ne el director durant un temps. A més, Planas també ha col·laborat en ràdios i televisions i va començar la seva trajectòria periodística des de ben petit, amb tan sols 15 anys.

Narcís Planas també va ser el president del consell assessor de la revista 'Bonart', que va ajudar a convertir aquesta capçalera en un referent de la cultura catalana.

D'altra banda, el guardó destinat a aquelles persones o entitats que s'ocupen de difondre la marca de Girona, més enllà de les seves fronteres recaurà a mans de la Universitat de Girona. El Col·legi ha optat per donar-li la Mosca de Sant Narcís després que durant 25 anys d'història la UdG s'hagi ocupat de ser un motor econòmic del territori, però portant la investigació i la recerca com a emblema.

La gala d'entrega dels premis, que aquest any arriben a la seva 30a edició, es farà el dijous 25 d'octubre a la Sala d'exposicions de la Casa de Cultura de Girona, on actualment hi ha la mostra del fotògraf gironí Pep Iglésias.

Tot i així, els dos guardons més reconeguts que entrega la delegació gironina del Col·legi de Periodistes són la Mosca Grossa i la Mosca Borda. La primera d'elles és per al professional o col·lectiu que més ha facilitat la tasca i la Borda s'entrega a aquella persona o entitat que ha posat més pals a les rodes als periodistes. Aquest premi s'escull per votació popular i el veredicte es publicarà durant la gala d'entrega dels premis. Tot i això, sí que es coneixen els finalistes de cada categoria, que també han estat proposats pels mateixos professionals.

Per una banda, en l'apartat de la Mosca Grossa, la primera de les finalistes és l'excap de comunicació dels Mossos d'Esquadra, Patrícia Plaja, per la gestió comunicativa que va fer durant els atemptats a Barcelona. Els periodistes gironins també volen destacar la tasca del responsable de premsa de l'Agència Catalana de l'Aigua, Xavier Duran, per la seva disponibilitat. L'últim dels tres finalistes a la Mosca Grossa és el cap de premsa de la Unió Esportiva Olot, Oriol Boix, per l'accessibilitat que dona a la premsa a tots els futbolistes.

Per contra, com a nominats a la Mosca Borda hi ha el Sistema d'Emergències Mèdiques per la "manca de transparència", tal com apunten les nominacions dels mateixos periodistes. Per altra banda, el cap de l'Oficina de Comunicació del Departament de Salut, Marc Bataller, també opta a aquest premi per la "lentitud" en les respostes i per la "poca informació i mal detallada" que proporciona. Tancant la llista hi ha el coordinador de comunicació de l'Ajuntament de Girona, Oriol Mas. Els periodistes destaquen les ganes de "controlar" la informació que surt del consistori gironí.

Aquest any, el guardó que s'entregarà és obra de l'escultora garrotxina Isabel Banal. El premi parteix de la paròdia d'altres guardons com ara les safates de plata. En aquest cas, Banal ha creat una safata d'acer inoxidable com les que es fan servir en la restauració i a sobre hi ha gravat la paraula 'mosca' cinc vegades.

Amb això, Banal vol transmetre a la gent la imatge de l'insecte però a partir de les paraules, que són la principal eina dels periodistes a l'hora de relatar els fets. A sobre hi ha una taula blanca en miniatura i un llapis real, dos objectes que evoquen a la pràctica periodística.