En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El servei d'informadors ambientals als gorgs i rius de les comarques gironines per prevenir l'incivisme s'allargarà fins al 15 de setembre. / Foto: Diputació de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El dispositiu d'informadors ambientals a les gorgues i als espais fluvials de les comarques gironines ha començat aquesta setmana i s'allargarà durant 3 mesos.

La sobrefreqüentació que pateixen aquestes zones coincidint amb l'arribada de la calor obliga a desplegar aquest servei que va néixer ara fa 2 anys per prevenir-hi conductes incíviques.

El dispositiu rep finançament de la Diputació de Girona (que també és qui el coordina), de la Generalitat de Catalunya, de diferents ajuntaments i del Consorci de l'Alta Garrotxa.

En total, al llarg de l'estiu, hi haurà 46 informadors ambientals repartits arreu dels cursos fluvials de la demarcació, als quals s'hi afegiran sis guardes rurals; aquests últims, amb capacitat per multar els qui tinguin conductes incíviques.

La Generalitat assumeix el cost de contractar 21 d'aquests informadors ambientals. Aquest 2024, a través del Departament d'Acció Climàtica, hi destinarà 407.647,78 euros. Per la seva banda, la Diputació de Girona és qui ho coordina tot, a través de la Fundació Emys (que és l'empresa contractada per traslladar-ho sobre terreny). El cost d'aquest servei, que assumeix la corporació supramunicipal, és de 22.965,40 euros.

En paral·lel, el dispositiu també compta amb 17 informadors ambientals més, que contracten els mateixos ajuntaments o bé el Consorci de l'Alta Garrotxa. En concret, 7 entre les Planes d'Hostoles i Sant Feliu de Pallerols; 3 a Campdevànol; dos a la Vall de Bianya; 2 a Canet d'Adri; uns altres 2 a Santa Pau i el darrer, a través del consorci.

En paral·lel, aquest estiu la Diputació reforçarà encara més tot l'operatiu d'informadors gràcies al projecte Riunatur, que rep finançament europeu a través dels Next Generation. Centrat en la desconcentració i la dinamització turística sostenible als espais de bany interior de les comarques gironines, el projecte té com a objectius trobar l'equilibri entre la conservació de la biodiversitat i l'ús i el gaudi d'aquestes zones.

A través del Riunatur, aquest estiu el dispositiu d'informadors s'amplia amb vuit efectius més (dels quals, dos són coordinadors). Es repartiran per diferents gorgs i rius de l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Ripollès i la Selva. Al servei s'hi destinaran 147.097,84 euros.

Des d'ara i fins al 15 de setembre, tots aquests informadors vetllaran per prevenir l'incivisme als espais fluvials de 29 municipis de les comarques gironines. A l'Alt Empordà, vigilaran els rius i gorgs d'Albanyà, Darnius, Lladó, Maçanet de Cabrenys, Pont de Molins, Sant Llorenç de la Muga i Terrades. A la Garrotxa, els de Santa Pau, Riudaura, Sales de Llierca, La Vall d'en Bas, La Vall de Bianya, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles i Montagut i Oix. Al Gironès, es desplegaran a Bescanó, Canet d'Adri, Girona i Salt. A Osona, a Vidrà. Al Ripollès, a Campdevànol, Camprodon (Beget), Sant Joan de les Abadesses, les Llosses i Ripoll. I a la Selva, a Anglès, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Santa Coloma de Farners i Osor.

A principis de juliol, a tot aquest operatiu s'hi sumaran tres parelles de guardes rurals itinerants, que tindran capacitat per multar, per resoldre possibles conflictes que puguin aparèixer en aquestes zones de bany interiors de la demarcació.

S'aniran movent pels sectors de l'Alta Garrotxa - Ripollès, el riu Muga i Brugent i Santa Pau, i actuaran durant els caps de setmana i els dies festius, coincidint amb una major afluència de visitants. El cos del servei, de 52.000 euros, el paguen la Diputació de Girona i la Generalitat.

"Compatibilitzar la protecció del paisatge i la biodiversitat amb la promoció del territori en aquests espais és possible, però cal coordinació entre administracions per buscar solucions que no perjudiquin uns espais tan singulars i fràgils. I és el que estem fent", destaca el diputat de Patrimoni Natural, Nil Papiol.

Entre el juliol i mitjans de setembre de l'any passat, les gorgues i els espais fluvials de la demarcació van rebre 88.410 visitants. Els llocs més concorreguts van ser el riu Brugent amb 17.900 visitants, Albanyà amb 17.675 i Sadernes amb 15.138 visitants. Entre els problemes més detectats, hi havia l'estacionament de vehicles fora dels espais habilitats, el soroll, l'acumulació de deixalles o els gossos deslligats.

Per últim, a banda d'incrementar la dotació d'informadors ambientals, el projecte Riunatur també finança brigades ambientals que s'encarregaran de netejar les zones fluvials durant l'estiu. A més, també faran treballs de poda i de manteniment (com reposar tanques malmeses o cartells).

Són actuacions que s'han adjudicat a col·lectius en risc d'exclusió social de les comarques gironines. A l'estany de Malniu de Meranges (Cerdanya), se n'encarregarà la Fundació Tallers de la Cerdanya per un cost de 7.562 euros. La Fundació MAP de Ripoll ha estat l'adjudicatària del servei al Ripollès i Osona, per 71.390 euros. S'encarregarà dels gorgs i els espais fluvials de Campdevànol, les Llosses, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Queralbs, Vallfogona del Ripollès, Setcases, Camprodon i Vidrà.

Al Gironès i a la Selva, la Fundació Drissa de Girona portarà a terme les tasques de neteja i manteniment en espais de Canet d'Adri, Arbúcies, Santa Coloma de Farners, la Cellera de Ter i Osor. El cost del servei és de 35.980,85 euros. Pel que fa als serveis a les comarques de l'Alt Empordà i la Garrotxa, tots dos es troben encara en període de licitació (i s'adjudicaran properament).