En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una professional del Santa Caterina ajuda a una pacient a fer una prova d'esforç cardíaca. / Foto: IAS

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'abril del 2023 l'hospital Santa Caterina de Salt va posar en funcionament una unitat pionera per agilitzar la diagnosi de malalties cardíaques.

Es tracta de la unitat de diagnòstic ràpid i alta resolució en cardiologia i en el primer any de funcionament ja hi han passat 733 pacients.

Són persones que potencialment poden tenir una patologia i que necessiten una diagnosi ràpida per començar a rebre tractament. Al mateix temps, la unitat permet reduir el volum de primeres visites que rep el servei de cardiologia del Santa Caterina.

En un sol matí, els pacients poden fer les proves necessàries sense haver de desplaçar-se i rebre el diagnòstic mèdic corresponent, el tractament que cal seguir i ser dirigits al servei assistencial que correspon perquè en faci el seguiment.

En aquesta unitat s'hi deriven pacients majoritàriament des de l'atenció primària (56,81%), tot i que també n'hi ha d'urgències (26,16%) i cardiologia (15,12%). En menor mesura s'hi deriven pacients des de medicina interna (0,82%) i des d'hospitalitzacions (1,09%).

Les principals causes de derivació a la unitat han estat el dolor toràcic a causa del flux de sang insuficient (299 pacients 40,79%), la dificultat respiratòria amb sospita d’insuficiència cardíaca (248 pacients, 33,83%), els desmais causats per un problema al cor –síncope- (74 pacients, 10,09%), el ritme cardíac irregular (93 pacients 12,68%), l’acumulació de líquid entre el cor i el pericardi (16 pacients, 2,18%) i la sospita de síndrome de Brugada –afecció del ritme cardíac, generalment hereditari- (3 pacients, 0,41%).

La mitjana d'edat dels pacients ha estat de 66 anys i només passen tres dies entre que els professionals els deriven a la unitat i els pacients fan les proves.

Pel que fa als diagnòstics més importants d’aquest primer any, es va confirmar el diagnòstic de cardiopatia isquèmica (estrenyiment de les artèries que van al cor) en 154 pacients, la insuficiència cardíaca en 131 pacients, 32 pacients van ser sotmesos a un cateterisme cardíac, 21 van necessitar cirurgia cardíaca, es va comprovar l’existència de trastorns del ritme cardíac que van requerir un marcapassos en 6 pacients i en 1 cas es va observar l’existència d’un vessament pericàrdic que va requerir pericardiocentesi (extreure i examinar el líquid que està exercint pressió sobre el cor).