Aquest divendres s'inaugura a l'Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols 'Entre obres. Diàlegs prefigurats amb la col·lecció Carmen Thyssen'.
Es tracta d'una proposta de 24 escultures que dialoguen amb peces de la col·lecció de la baronessa. Ara bé, el visitant només veurà les escultures i pintures, a través d'un codi QR, haurà de descarregar-se l'obra escollida per dialogar amb la peça a través d'algun dispositiu.
Una peça de Jaume Plensa dona la benvinguda a l'entrada del monestir de Sant Feliu de Guíxols, a l'Espai Carmen Thyssen. Es tracta d'una figura d'un dels artistes referents de l'escultura i que dialoga amb 'Una construcción arquitectònica con figuras', pintura de Joaquín Torres García, que representa, precisament, la façana del monestir que acull l'exposició. L'obra de Torres García, però, no es pot veure físicament, sinó que el visitant ha de descarregar-se-la i en pot veure tota la història i evolució.
És "aquest joc" el que destaca la comissària de l'exposició, Pilar Giró, que permet "mostrar la cara contemporània i com treballar la col·lecció Carmen Thyssen". "El que volem és que l'espectador interactuï i per això un cop descarregat el QR hi ha tota la informació com la guia de mà o la pàgina web", explica.
Aquesta és la primera exposició de l'Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols íntegrament d'escultura, si bé hi ha aquestes pintures en format digital vinculades. "És important que sigui un diàleg, que no es quedi el visitant esperant que l'escultura li digui coses, sinó que sigui ell qui la interpel·la", rmarca la comissària.
El conservador de la col·lecció Carmen Thyssen, el seu nebot, Guillermo Cervera, remarca que 'Entre obres' es mou en els dos espais que "dibuixen l’escenari híbrid del segle XXI, l’univers físic i tangible de les escultures i la part líquida i digital on s'allotgen les imatges dels quadres que s’han seleccionat per al diàleg".
"Aquesta sinergia amb el món digital estic segur que provocarà situacions interessants amb els visitants, que és a qui ens devem i precisament aquest format permet que cada espectador pugui formar-se la seva pròpia història dins d'aquest meravellós entorn", assenyala Cervera.
Per a cadascuna de les escultures i instal·lacions de l'exposició s'ha seleccionat la correspondència virtual amb una peça de la Col·lecció de Pintura Catalana Carmen Thyssen, a la qual es pot accedir mitjançant la imatge o el codi QR que hi ha a cada cartel·la.
Per la seva banda, l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha revelat que aquesta propera tardor es licitaran les obres i que a l'abril del 2025 ja hi haurà operaris treballant en la rehabilitació del futur museu Thyssen. Motas també ha fixat el termini d'execució de les obres que l'ha fixat en 18 mesos, per tant, s'espera que a principis de 2027 a molt tardar, el Museu Thyssen sigui una realitat.
Les obres es faran en dues parts, duna banda la rehabilitació de la construcció actual i que és la que s'iniciarà al març i de l'altra la part del nou claustre que depèn del moment en què arribi el finançament necessari.
L'alcalde també ha volgut destacar que Sant Feliu serà el referent a Catalunya en peces de pintura catalana de la col·lecció de la baronessa Carmen Thyssen. Cal tenir en compte que també està previst un altre museu Thyssen, si bé és d'iniciativa privada i centrat en el tema digital. "En un futur ens podrem complementar, però són projectes que van per separat i no s'inauguraran al mateix temps", ha reblat el batlle.