El 53,6% dels 862 conductors morts al passat 2023 en accident de trànsit que van ser sotmesos a anàlisi toxicològica van donar positiu en alcohol, drogues o psicofàrmacs.
Aquesta xifra suposa un lleuger augment del 0,8% en relació amb l'any 2022, tot i que per categories es registra un descens de la detecció d'alcohol del 2,8%, mentre que augmenten els positius en drogues (un 2,3%) i psicofàrmacs (1,1%).
Segons indica un informe del Ministeri de Justícia presentat aquest dijous, la majoria dels conductors morts amb resultats toxicològics positius continuen sent homes (90%), davant de dones (9,7%), tot i que la diferència s'hagi reduït lleument davant de l'exercici anterior.
Per tipus de consums que generen perill al volant, l'alcohol continua sent la substància més detectada en els conductors morts, amb un 32,7%, mentre que entre les drogues predominen la cocaïna i el cànnabis, que apareixen en un 22,7% dels casos. Els psicofàrmacs, en canvi, es detecten en un 15,7% dels morts.
La franja d'edat majoritària dels conductors amb resultats toxicològics positius continua sent la de 25 a 54 anys, encara que, amb un percentatge del 58,5%, s'hagi reduït en relació amb l'any 2022, en què va ser del 63,6%.
A la franja d'edat de 18 a 34 anys els accidents mortals de conductors amb resultats toxicològics positius s'han produït amb més freqüència dissabtes, diumenges i festius, mentre que entre 45 i 54 anys la distribució és igual en feiners i festius.
Les dades també confirmen la percepció que el risc a les carreteres és superior els caps de setmana. De fet, el 54,3% dels accidents mortals van succeir en dies feiners, mentre que el 45,7% restant es correspon amb els festius.
En el cas dels positius en alcohol, la majoria (gairebé el 70%) tenien una taxa molt alta d'alcoholèmia, igual o superior a 1,2 g/L i, per tant, amb graus d'intoxicació molt greu.