En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els representants de les associacions de veïns de Santa Eugènia i Can Gibert, Reinald Roca i Josep Maria Dalmau. / Foto: Xavier Pi / Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) es va aprovar inicialment al ple del 10 de juny. L'àmbit que abraça comprèn 121.500 metres quadrats que fan frontissa amb Salt.

A grans trets, a més de reservar terrenys per al futur Campus de Salut, la modificació trasllada part del parc Jordi Vilamitjana a tocar de la riera Masrocs, i reconverteix aquesta zona verda en un sector residencial on s'hi podran fer 347 habitatges (dels quals, uns 150 seran de protecció oficial).

Els veïns dels barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla, però, s'oposen frontalment a la desaparició del parc. Les dues associacions han creat l'Assemblea d'Entitats en Defensa del Parc i asseguren que aniran "a per totes" per evitar que la modificació urbanística tiri endavant.

Els veïns no estan en desacord amb la ubicació del campus i el futur hospital Trueta, però sí que rebutgen "de manera rotunda" que la solució proposada passi per aixecar "un edifici de set plantes i 347 habitatges" allà on ara hi ha el parc Jordi Vilamitjana. Sostenen que, en realitat, allò que fa l'Ajuntament de Girona és "compensar la família Bellsolà" -que té un mas i terrenys a la zona que es veuen afectats pel projecte- amb una "permuta" que acabarà essent "una operació d'especulació urbanística".

En un manifest, els veïns asseguren que "malgrat la deixadesa i manca de manteniment", el parc Jordi Vilamitjana és un punt de trobada no tan sols per als veïns de Santa Eugènia i Can Gibert, sinó també per als de Sant Narcís. Uns barris, subratllen, que "suporten molta densitat de població i gairebé no disposen de zones verdes".

A més, el parc actua també com a refugi climàtic; per això, la seva pèrdua implicarà un enorme perjudici per a uns barris humils i històricament maltractats per l'administració", recull l'escrit. I hi afegeix: "De la mateixa manera que els hospitals, les zones verdes són necessàries per a la salut; en comptes de destruir parcs públics, caldria fer-ne de nous i mantenir els que ja tenim".

El secretari de l'associació de veïns de Can Gibert, Josep Maria Dalmau, explica que aixecar un edifici de set plantes allà on ara hi ha el parc suposa també "reiterar els errors urbanístics comesos als anys 70 en uns barris que han crescut en vertical i a cop d'especulació". A més, critica que concentrar-hi 150 pisos de protecció "agreujarà la segregació urbana i l'estigma que arrosseguen Santa Eugènia i Can Gibert", i que les solucions a la manca d'habitatge "s'han de resoldre amb una visió de conjunt de la ciutat".

En paral·lel, l'assemblea també s'oposa a què l'actual zona verda que ocupa el parc Jordi Vilamitjana es traslladi a tocar de la riera Masrocs. Tot i que l'Ajuntament va defensar la proposta, assegurant que en cap cas es perden metres quadrats de zona verda, sinó que es resituen, els veïns sostenen que allò que es fa és aprofitar una zona inundable per traslladar-hi el parc, que en cap cas serà homogeni sinó "discontinu".

"Aquesta àrea està molt allunyada de la trama urbana i estarà aïllada per una carretera de quatre carrils", recull el manifest. "A més, la construcció d'aquest parc no serà immediata ni molt menys, i els veïns podrien quedar-se sense equipament durant anys", continua l'escrit.

D'entrada, els veïns han convocat una manifestació per demà, que faran coincidir amb l'entrada de les al·legacions a la modificació urbanística davant l'Ajuntament. "Considerem fora de lloc i del tot injustificat voler construir habitatges en un parc municipal per finançar la compra de terrenys", sosté Josep Maria Dalmau.

El president de l'associació de veïns de Santa Eugènia, Reinald Roca, reclama a l'equip de govern que negociï amb ells per "trobar una solució que no sigui a costa del parc". "Creiem que podem arribar a un acord", sosté. Per a l'assemblea d'entitats, en comptes de proposar una permuta, allò que caldria és que l'Ajuntament indemnitzés la família Bellsolà pels terrenys que caldrà expropiar-li.

"Nosaltres no voldríem que aquest cost afectés directament el pressupost, i pensem que la solució passa perquè l'Ajuntament s'endeuti", explica Dalmau. "Però allò que tenim clar és que el parc no es toca, i arribarem fins allà on faci falta perquè sigui així", hi afegeix Roca.

A més, a les al·legacions que s'entraran demà al consistori, els veïns de Santa Eugènia i Can Gibert han fet càlculs d'allò que suposaria "destruir" el parc Jordi Vilamitjana i reubicar-lo uns metres més enllà. Estimen que costaria uns 1,85 milions d'euros i proposen que "l'estalvia que s'obtindrà evitant la destrucció" del parc, de fet, "s'inverteixi en l'adquisició dels terrenys que s'han de cedir a Salut" per a la construcció del futur campus.