El decret que impedeix remunerar els tutors dels professors en pràctiques ha fet que els directors es neguessin a acceptar més d'un alumne docent per centre.
De fet, permeten que n'hi hagi un perquè d'aquesta manera no perden la condició de centre formador. "Nosaltres volem continuar rebent professors en pràctiques, i estem disposats a tornar a obrir la borsa si veiem algun gest", assenyala el representant de la Junta de Directors del Gironès i Pla de l'Estany, Víctor Pérez.
I és que des dels instituts recorden que "no només és un tema econòmic". En aquest sentit, els tutors acceptarien que se'ls compensés amb una reducció horària, l'estona que dediquen a fer la feina de tutor. "No podem deixar en mà del voluntarisme la formació i la preparació dels futurs mestres d'aquest país", assenyala Pérez.
Actualment la Generalitat compensa als tutors atorgant punts que els poden servir a l'hora d'aspirar a concursos de trasllats. Pérez, però, assegura que la quota és "molt baixa", i que en ocasions "no computen" per sumar a l'aspiració del mestre.
El representant dels directors explica que s'han trobat amb tutors que no han pogut sumar els punts que Ensenyament els dona per ser tutors. "És lògic que un professor quan veu les dificultats que li representa i l'increment de feina que suposa ser tutor d'un practicant, prefereixi no proposar-se", adverteix.
A més, malgrat que hi ha alguns interins que fan aquesta funció, des dels instituts recorden que la majoria de tutors són docents que ja tenen la plaça, i per tant poden preferir una remuneració econòmica o horària. "Fent aquesta feina no et fas ric ni molt menys, però només volem que es reconegui que hi ha un treball que s'ha de fer. És un tema de dignitat", conclou Pérez.
El conflicte en relació a la polèmica amb els tutors ha generat "situacions ridícules", especialment en relació a les universitats privades a distància. Pérez explica que aquests centres moltes vegades els envien la documentació necessària per poder abonar la remuneració al professor, però es troben que els han de contestar recordant-los que "a Catalunya no poden cobrar per fer aquesta feina".
Tot plegat suposa, a criteri dels centres, un "greuge comparatiu evident" amb la resta de docents de l'Estat que fan aquesta funció i amb els tutors del propi alumne a la universitat. "Per què al de la universitat se li reconeix la feina, i al de l'institut que és qui està amb el practicant no?", es pregunta.
Els directors, però, no tanquen la porta a tornar obrir les llistes "en qualsevol moment", sempre que hi hagi "un gest" del Departament d'Ensenyament per reconèixer la tasca dels tutors. "Encara que sigui a uns mesos vista, nosaltres no tenim problema a tornar a formar professors", assenyala Pérez.
Amb tot, cal recordar que aquest curs hi ha 1.350 alumnes que estan cursant el màster de professorat i que, per tant, hauran de fer les pràctiques. D'aquests, 120 ho estan fent a la Universitat de Girona una de les afectades per qüestions de proximitat. Malgrat que les pràctiques comencen a principis d'any, els alumnes han d'escollir centre en les properes setmanes.