En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'hotel de Tossa de Mar on s'hi allotjaran els migrants que han arribat a les Canàries. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'acollida de 200 sol·licitants d'asil a Tossa de Mar ha despertat diferents opinions entre els veïns del municipi.

Alguns recorden que aquestes persones "tenen dret a viure com tot el món", mentre que d'altres s'hi mostren contraris i consideren que és una "aberració".

Davant de tota aquesta polèmica, l'alcalde de Tossa de Mar, Martí Pujals, ha remarcat que no és contrari a l'acollida però tem que l'arribada de 200 persones afecti la temporada turística.

Pujals veu desproporcionat el volum de sol·licitants d'asil que vindrà tenint en compte que la població de Tossa supera per poc els 6.000 habitants. De tota manera, l'alcalde ha assegurat que l'acollida no implicarà oferir cap servei extraordinari per part de l'ajuntament.

Aquest dissabte el delegat del govern espanyol va trucar a l'alcalde de Tossa de Mar per avisar-lo que enviarien 200 persones d'acollida en un hotel del municipi. Formen part del programa d'asil que té l'Estat. Mentre es tramita tota la documentació necessària, el govern espanyol ha decidit derivar-los a un hotel de Tossa de Mar amb un termini màxim d'estada d'un mes. En aquest temps s'estudiarà cada cas quina sortida es dona i en alguns casos ja s'està tancant el trasllat amb familiars que tenen repartits per Europa.

L'alcalde, Martí Pujals, creu que si aquesta acollida s'hagués fet a partir de l'octubre, això hagués generat menys perjudici al municipi perquè la majoria d'establiments ja estarien tancats. Per altra banda, Pujals recorda que el municipi té 6.185 habitants i considera que el trasllat de 200 persones és una xifra "desproporcionada". De fet, el batlle recorda que municipis com Lloret de Mar o Blanes estan rebent el mateix nombre de migrants però ells tenen un volum d'habitants molt superior al de Tossa.

De moment, el que queda clar és que l'arribada d'aquestes persones es farà en dos grups entre aquest dilluns i el dimarts. L'alcalde assegura que no hauran d'oferir-los cap tipus de servei, ja que no hi ha menors en edat d'escolarització i se'ls ha fet una primera atenció sanitària per comprovar el seu estat de salut.

Pel que fa a l'estada, l'hotel s'encarrega de la manutenció i una organització benèfica serà l'encarregada de procurar-los tots els serveis necessaris.

El que faran aquestes persones a Tossa de Mar és, segurament, fer una parada tècnica mentre l'Estat estudia la situació de cada un d'ells. A partir d'aquí decidiran si els traslladen on tenen familiars, a altres països d'Europa o Espanya, i quin tipus d'acollida definitiva els dona. Fonts de la Moncloa apunten que alguns d'ells podrien quedar-s'hi tan sols quinze dies, tot i que el temps anirà en funció de cada cas. Malgrat tot, el govern espanyol desmenteix que siguin migrants que hagin entrat per les Canàries o Ceuta en els últims dies, sinó que formen part del programa d'asil.

L'acollida d'aquestes persones a Tossa de Mar ha aixecat polèmica al municipi i hi ha persones que s'hi han mostrat a favor i d'altres en contra de rebere'ls. La Conxita creu que "és una aberració" perquè això suposa una despesa que no ha d'assumir l'Estat i demana destinar els diners públics a altres necessitats.

Pel que fa a la Lola o l'Antoni, es mostren partidaris que s'estiguin a Tossa. "Tenen dret a viure com tot el món", afirmava la Lola. Per això creuen que està bé que les administracions els ofereixin allotjament i manutenció mentre resolen la seva situació personal.