En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, la tinenta d'alcalde de Berga, Rosa Rodríguez, el tinent d'alcalde de Girona, Quim Ayats, i la presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga, en la presentació de l'homenatge a Aurora Bertrana. / Foto: Ajuntament de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aurora Bertrana va néixer a Girona el 1892. Va ser una dona culta, independent i aventurera. La seva mirada crítica constant va permetre que construís una vida més enllà dels paràmetres socialment establerts aquella època.

Va morir a Berga el 1974, just ara fa 50 anys.

En motiu d'aquesta efemèride, els ajuntaments de Girona i Berga han decidit homenatjar-la amb una vintena d'activitats que es faran en les dues ciutats al llarg d'aquesta tardor.

La major part del gruix d'activitats començaran a Berga a partir del 12 de setembre. L'exposició 'Aurora Bertrana: el virus de l'aventura' serà el tret oficial de sortida. També hi haurà un club de lectura sobre un dels llibres de l'escriptora i la xerrada 'Aurora Bertrana i el Lyceum Club'. A més, es faran dues visites guiades al cementiri de Berga, on hi ha la tomba d'Aurora Bertrana.

Les propostes s'acabaran al novembre amb la presentació del llibre 'Aurora Bertrana. Partidària de la vida', que ha escrit Mariànfela Vilallonga. El 9 de novembre a dos quarts d'una del migdia es farà l'acte institucional d'homenatge a l'escriptora al cementiri municipal de Berga.

Per la seva banda, la capital gironina arrencarà la programació el 14 de setembre. Hi haurà dues conferències promogudes per l'Escola Municipal d'Humanitats i el Museu d'Història de Girona que posaran el focus en les facetes artístiques que tenia Bertrana. La primera d'elles, serà sobre l'univers literari i la segona serà sobre la seva faceta en la política, el feminisme i la música.

A més, la Fundació Prudenci Bertrana farà un itinerari literari dedicat a l'escriptora nascuda a Girona i organitzarà una lectura dramatitzada. També presentarà una mostra pictòrica sobre el Marroc de Cati Salazar. Durant les Fires de Sant Narcís de Girona, es farà una lectura de textos a la sala la Planeta. La biblioteca Salvador Allende oferirà un club de lectura i el Museu d'Història farà una ruta a través de l'obra i la vida de Bertrana.

El tinent d'alcalde de Cultura de Girona, Quim Ayats, ha destacat que Aurora Bertrana és "un símbol de valors com ara la llibertat, la justícia i la igualtat". Per això defensen que l'homenatge de la seva mort servirà per posar sobre la taula l'herència de l'escriptora.

La segona tinenta d'alcalde de Berga, Rosa Rodríguez, assegura que com a municipi tenen "la tasca d'homenatjar l'escriptora com cal" perquè és on hi ha la tomba. Per això valoren positivament la programació per posar en relleu la figura i el llegat de l'activista cultural i política.