En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El risc de suïcidi és 48 vegades més alt en dones que han estat ingressades per un trastorn mental en comparació amb la població general femenina.

En homes en la mateixa situació, el risc és 28 vegades més alt, segons un estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar.

Mostra també que el risc de mortalitat prematura (morir abans dels 70) també és més elevat en les persones ingressades per un trastorn mental. En concret, aquest col·lectiu presenta gairebé vuit vegades més risc de mortalitat que la resta de població.

El treball s'ha fet en base a dades de gairebé 50.000 persones i mostra que els trastorns amb més impacte són la depressió, els trastorns cognitius, els adaptatius i bipolars i el consum d'alcohol.

Les 50.000 persones analitzades a l'estudi havien estat hospitalitzades per un trastorn de salut mental entre 2014 i 2018, consultades a través del Programa d'analítica de dades per a la recerca i la innovació en salut de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i a dades de l'Institut Nacional d'Estadística. 535 eren homes amb 44 anys de mitjana a l'alta hospitalària.

Del total, 2.260 persones (4,6%) van morir prematurament durant el seguiment, dut a terme a finals del 2019 i 437 (1%) es va suïcidar. D'altra banda, 4.752 (prop d'un 10%) va patir un episodi d'autolesió no letal. D'altra banda una de cada quatre persones havia tingut una hospitalització psiquiàtrica prèvia en els sis anys anteriors al període estudiat.

El coordinador del Grup de Serveis Sanitaris de l'Institut de Recerca de l'Hospital del mar, el doctor Jordi Alonso, ha apuntat que tot i que a xifra absoluta de suïcidis és petita, les magnituds observades suggereixen que el suïcidi és una de les maneres en què s'expressa la mortalitat elevada en les persones amb trastorn mental.

Els trastorns més prevalents en la població analitzada són l'esquizofrènia i altres trastorns psicòtics, trastorns relacionats amb el consum de drogues i amb l’alcohol, depressió i trastorn de personalitat. Però l'estudi revela diferències entre homes i dones en relació amb el risc de suïcidi posterior a l'alta hospitalària.

En aquest sentit, el risc de suïcidi és proporcionalment més elevat entre dones, en comparació amb la població general femenina. Els investigadors apunten que això pot deure's a dos fenòmens simultanis: una major demanda d'atenció sanitària per part de les dones i a un infradiagnòstic de la depressió en els homes.

L'estudi mostra que en les dones era més alt en els casos d’ingressos hospitalaris per trastorn bipolar i depressió, mentre que en els homes ho era en els casos de trastorns adaptatius, és a dir, aquells causats per situacions d'estrès externes a la persona, i depressió. En tots dos col·lectius hi ha relació amb les autolesions no letals després de l'alta hospitalària.

El fet que hi hagi més morts per suïcidi entre dones contrasta amb la situació a la població general, on es produeixen més entre els homes. En relació amb aquest fet, el doctor Alonso afegeix que s'haurà de tenir present que el risc de suïcidi és més elevat entre les dsones que han viscut un ingrés hospitalari per un trastorn psiquiàtric a l'hora de definir les estratègies de prevenció i atenció personalitzades.

Pel que fa a la mortalitat prematura, els trastorns més habituals, tant en homes com en dones, són els cognitius (6,3%), com la demència o delirium; i el trastorn per consum d'alcohol, superior al 24% del total de la població estudiada.

El primer autor de l’article, l'investigador de l’Hospital del Mar Philippe Mortier, ha apuntat que cal pensar intervencions preventives per evitar les morts derivades pel consum d'alcohol en aquesta població. En concret, aposta pel desenvolupament d’eines amb intel·ligència artificial que permetin crear models predictius personalitzats. Ha defensat també que cal un abordatge multidisciplinari, que vagi més enllà de l'atenció en salut mental. I és que ha conclòs que l'estudi suggereix que les persones que reben l'alta d'una hospitalització psiquiàtrica són una població vulnerable a la mort prematura i a les conductes de risc suïcida.