En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A Europa, la prevalença dels trastorns de l'espectre alcohòlic fetal (TEAF) es calcula en 19,8 casos per cada 1.000 habitants.

En els casos més greus poden ser alteracions molt incapacitants i interferir de forma rellevant durant tota la vida, especialment en l'adolescència i l'adultesa.

Els trastorns de l'espectre alcohòlic fetal són un conjunt d'alteracions físiques, cognitives, conductuals i d'aprenentatge que es manifesten com a resultat de l'exposició a l'alcohol durant l'embaràs.

Des del 2021, equips multidisciplinaris integrats a la xarxa de salut mental i addicions han atès 434 casos de trastorns del neurodesenvolupament, de conducta, de personalitat i de TEAF a Catalunya. Aquests equips, coneguts com a GUIA, treballen per garantir una atenció més eficient i eficaç amb els casos d'elevada complexitat clínica.

A Catalunya, el TEAF és molt prevalent entre infants adoptats de l'Europa de l'Est, amb un 50% d'afectats entre adoptats entre el 1998 i el 2015.

Per conscienciar sobre la importància de no consumir alcohol abans i durant l’embaràs, el Departament de Salut, a través de la Subdirecció General de d’Addiccions, VIH, ITS i hepatitis víriques (SGAVIH), el Servei de Salut Maternoinfantil de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Pla Director de Salut Mental i Addiccions impulsen la implementació del programa 'Embaràs sense alcohol i sense drogues', en el marc del Protocol del seguiment de l'embaràs.

Coincidint amb el dia mundial contra els TEAF, Salut ha recordat que les principals recomanacions internacionals per a la prevenció indiquen implementar polítiques no estigmatitzadores amb caràcter multicomponent que incloguin, entre d’altres, la sensibilització, la formació i la coordinació a tots els nivells.

A Catalunya s'està promovent l'avaluació d'un material de sensibilització per informar sobre els riscos associats al consum de substàncies i com prevenir-los.

També s'ha publicat una guia per a professionals per facilitar la detecció precoç i s'està actualitzant el Protocol d'Activitat Preventives i de Promoció de la Salut en l'edat pediàtrica. El protocol, mitjançant visites preventives i de promoció de la salut, incorpora la detecció del TEAF on l'equip de pediatria pot identificar, des de la primera visita, si es tracta d'un infant de risc.