En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un cartell sobre les agressions sexuals en un centre de salut de Girona. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En els darrers dos anys s'han incrementat de manera rellevant les denúncies per violència sexual a les comarques gironines. Només durant els mesos de juny i juliol n'hi van haver 109.

Des dels Mossos d'Esquadra deixen clar que no vol dir que hi hagi més fets delictius que abans, sinó que hi ha una major conscienciació i que les dones han perdut la por a posar en coneixement de la policia quan pateixen alguna violència sexual.

La realitat és que un dels fets que més es denuncien són els tocaments, que moltes vegades es produeixen en espais d'oci nocturn. A tall d'exemple, en una setmana es van registrar tres denúncies en tres localitats del Baix Empordà per tocaments. Una a Palamós, una altra a l'Estartit i una darrera a la festa major de Rupià.

La Sara és agents de la Unitat Regional d'Atenció a la Víctima i el Ciutadà i explica que la feina que s'està fent ha permès que les víctimes "identifiquin" els actes de violència sexual i així ho denunciïn.

"El primer que hem d'aconseguir és que la víctima s'adoni que no és culpable. El problema és que en molts casos creuen que potser han donat peu a que es cometés el delicte", assenyala l'agent.

En aquest sentit, des dels Mossos assenyalen que "és important" denunciar per tal que la persona "no es quedi amb el trauma". "El que es parla amb les entitats és que la necessitat de compartir el fet d'haver patit algun tipus de violència és bo. El que hem de fer és canviar el concepte de víctima a supervivent", destaca la Sara.

Des dels Mossos destaquen que amb la feina que es va fent tant a centres educatius com amb les entitats el que es vol és que la ciutadania sigui conscient que una agressió sexual no té perquè comportar una violació. "Si et toquen el cul sense permís o si volen anar més enllà i la dona no vol, això també és violència masclista", destaca

Per comarques, les Àrees Bàsiques Policials (ABP) que van recollir més denúncies entre juny i juliol van ser la del Gironès que en va registrar 32. Al Baix Empordà, entre Sant Feliu i la Bisbal se'n van recollir 24, les mateixes que les ABP de la Selva marítima i la interior juntes. A l'Alt Empordà entre Roses i Figueres van registrar-ne 18, mentre que la Garrotxa van ser set les recollides. On menys denúncies s'han interposat ha estat al Ripollès amb quatre fets.

Una de les accions que més ha ajudat a detectar violències masclistes són els punts liles, cada vegada més presents a festes majors i espais d'oci nocturns on s'acumula una gran quantitat de persones.

A les fires de Girona se n'hi instal·larà un a la zona de barraques dedicat a les violències masclistes com és habitual. La regidora d'Igualtat i Justícia Social de l'Ajuntament de Girona, Amy Sabaly, explica que cal que els punts liles siguin espais "molt visibles i cèntrics" per tal que s'hi puguin adreçar.

"Animem a la gent que sigui víctima o que es vulgui informar anar a aquests punts perquè hi trobarà acompanyament de professionals i, si es dona el cas que hi ha hagut algun tipus d'agressió, tenen el contacte directe amb la policia", assenyala Sabaly.

La regidora explica que el més important és que les dones que hagin estat víctimes es puguin apropar als punts liles sense patir per si seran jutjades pel que els ha passat. "El que volem és precisament el contrari, acompanyar les víctimes", conclou.

Una de les principals preocupacions per a les persones que atenen les víctimes és aconseguir que l'espai on les reben transmeti que és un lloc on elles "se sentin segures". En aquest sentit, la psicòloga Meritxell Perich del centre jove de Salut de la plaça de Sant Pere de Girona explica que el que volen és que les dones tornin "les vegades que calgui" i puguin expressar el que senten, a banda de rebre l'assessorament sobre el que poden fer.

Perich també explica que en moltes ocasions acaben detectant que una dona ha estat víctima d'una agressió però "no n'era conscient". "Ens trobem que algunes víctimes venen per altres motius i un cop parlem amb elles detectem que han patit un episodi d'agressió sexual", remarca.