Els agents rurals, juntament amb personal del Parc dels Aiguamolls, van descobrir la setmana passada fent un cens un exemplar mascle de daina blanca d'entre tres i quatre anys.
Segons ha explicat el director del parc, Sergi Romero, tot i que inicialment es va pensar que podria tractar-se d'un cas d'albinisme, aquesta hipòtesi ha quedat descartada perquè si fos així l'animal tindria els ulls vermells.
"Creiem que seria un cas de leucisme", diu. El leucisme es un trastorn de la pell de falta de pigmentació que explicaria que l'animal tingui un color "beix", molt proper al blanc. I és que, normalment, el pelatge de les daines és de color marró rogenc amb taques blanques. El mascle, a més, té unes grans banyes en forma de pala amb diverses puntes.
"Quan ho vam veure no li vam donar molta importància perquè realment no és un cas excepcional", assegura. De fet, diu, es té constància que n'hi ha altres casos però sí que és la primera vegada que se'n localitza una així al parc. El que saben gairebé segur és que la daina ha arribat als Aiguamolls procedent d'algun altre indret perquè "amb tres o quatre anys que té, l'hauríem vist abans".
"Creiem que podria venir de la zona de Sobrestany. Allà fa uns anys que vam alliberar un parc animal amb diverses daines", detalla.
Les daines no són animals autòctons dels Aiguamolls. S'hi van introduir durant els anys 80. Inicialment, n'hi havia una cinquantena que s'estaven en un tancat, però l'any 1992 la Generalitat va decidir alliberar-les perquè visquessin en plena natura. Com que a la zona de reserva integral la daina no té depredadors, i troba aliment fàcil, la població va començar a enfilar-se ràpidament.