Un estudi encarregat pel Consell Comarcal del Pla de l'Estany determina que a la comarca hi ha 6.000 hectàrees de sòl no urbanitzable, que són aptes per a poder-hi instal·lar complexes per generar energia renovable.
En concret, l'informe fixa en 4.800 les hectàrees disponibles per posar plaques solars i 1.200 més per instal·lar molins de vent.
La qualificació d'espai apte o no apte s'ha fet a partir de 33 indicadors mediambientals que han estat els que han determinat quines són les zones més prolífiques per poder fer aquest tipus d'instal·lacions.
Des del consell deixen clar que no vol dir que s'instal·laran parcs a totes les 6.000 hectàrees, sinó que es poden fer servir en funció de les necessitats de la comarca.
Cal tenir en compte que, aquestes 6.000 hectàrees són un 23% del total de la superfície del Pla de l'Estany. El conseller de l'Àrea de Promoció Territorial del Pla de l'Estany, Oriol Serrà, assenyala que és "lògic" que la gran majoria de la superfície declarada apta sigui per a instal·lar plaques solars, ja que es tracta de zones planeres, poc escarpades i sense pendents. En aquest sentit, destaca tota la part est de la comarca, especialment a la zona de Vilademuls.
Serrà deixa clar que aquesta ha de ser una eina per als ajuntaments que serveixi per promocionar o frenar les peticions d’instal·lació de plaques fotovoltaiques i molins de vent. Ara bé, el conseller remarca també que ha de ser un "complement necessari" a la feina que cal fer des d’un punt de vista col·lectiu.
De fet, tot plegat depèn del Pla Territorial Sectorial per al Desenvolupament de les Energies Renovables (PLATER) que dissenya la Generalitat de Catalunya. Allà és on es fixarà la quota que han de cobrir les comarques. "En funció del que determini el PLATER veurem si ens calen més o menys hectàrees, però de moment, els ajuntaments sabran quines són les més aptes per instal·lar", assenyala Serrà.
En aquest aspecte, es recorda la importància de participar de la transició a l’energia verda també a partir d’aquelles instal·lacions que només poden tenir un sol ús, però que admeten, per exemple, la instal·lació de plaques fotovoltaiques, com les teulades de les cases, zones que estan en desús o l’abocador de Puigpalter.
"És important que tant la ciutadania com els industrials entenguem que hem d’utilitzar tots aquests espais que tenim disponibles", remarca el conseller de Promoció Territorial del Pla de l’estany.
Aquest estudi s’ha fet a partir de 33 indicadors mediambientals per tal d’assegurar quines eren les zones més propícies on, si cal, instal·lar plaques solars. Des del Consell Comarcal assenyalen que han estat “més estricte del que es plantejava” per tal de descartar els que no eren aptes i assegurar que els que sí que ho són.
“S’ha tingut en compte espais com zones agrícoles, zones urbanes i s’ha descartat zones PEIN, boscos que s’han de protegir, espais amb aqüífers o llocs amb pendent massa forta”, ha reblat.