En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La presumpta ideòloga del robatori a casa de la infermera de Girona arribant al judici a l'Audiència. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El judici, que es fa amb jurat popular a la secció quarta de l'Audiència de Girona, va començar dimarts de la setmana passada.

Després de les declaracions dels testimonis i de les pericials, aquest dimecres ha estat el torn dels acusats, just el dia que es compleixen quatre anys de la mort violenta de la infermera a Girona.

Els quatre processats han respost només a les preguntes dels seus advocats i s'han acollit al dret a no contestar al fiscal Víctor Pillado i a l'advocat de l'acusació particular, Carles Monguilod.

La primera a declarar ha estat la presumpta ideòloga del robatori, que era companya de feina de la víctima i, segons les acusacions, tenia informació sobre la situació econòmica de la infermera i sabia que tenia diners i caixes fortes a casa. La processada, responent a les preguntes de l'advocat Sergio Noguero, ha negat qualsevol implicació amb els fets. A més, ha donat explicacions alternatives a tots i cadascun dels indicis que la incriminen.

Segons la seva versió, no va saber res de la planificació del robatori ni de la relació del seu marit amb l'assalt fins temps després, quan ell li va acabar confessant. La investigació situa el robatori i l'assassinat entre les 18.25 i les 19.03 hores del 25 de setembre del 2020.

L'acusada ha afirmat que no es va assabentar de la mort de la víctima fins l'endemà, quan la van trucar companyes de feina i li van explicar que havien trobar el cos sense vida a casa seva, un pis de la carretera Barcelona de Girona on la infermera hi tenia el domicili i una consulta professional de podologia. La processada ha afirmat que, quan li va dir al seu marit, la va sorprendre la seva reacció: "Es va quedar pàl·lid. Era una notícia terrible però em va sobtar molt com va reaccionar".

Els dies següents, ha declarat, el va continuar veient "molt malament, molt nerviós i neguitós" fins que, ja a l'octubre, va tornar a insistir preguntant-li què passava. Va ser aleshores, segons remarca, quan l'altre suposat "autor intel·lectual" del l'assalt va confessar que havia planejat el robatori i que hi estava implicat. Així, justifica les converses captades pels micròfons que els investigadors van situar al cotxe de la parella on ella reconeix estar preocupada per un whatsapp que havia enviat a la víctima el 19 d'agost seguint, diu, instruccions del seu marit.

Les acusacions apunten que aquest missatge va servir perquè els acusats acordessin una cita a la consulta de podologia de la víctima fent-se passar per un tal 'Carles Riera', un pacient fals. L'acusada ha assegurat que és "totalment innocent" i que el seu únic error va ser no denunciar el seu marit als Mossos d'Esquadra un cop va saber que havia orquestrat el robatori que va acabar en l'assassinat de la infermera.

Tant el seu marit com un dels suposats autors materials de l'assalt han avalat la seva versió i han exculpat la dona. Els dos homes, també responent només a les preguntes de la defensa, han explicat que tenien problemes econòmics, sobretot arran de la pandèmia, i que van acordar cometre un robatori per intentar aconseguir diners en efectiu per cobrir alguns deutes. Segons han dit, en cap cas es van plantejar l'ús de violència i creien que seria un robatori "senzill".

L'ideòleg ha assegurat que va ser ell qui va proposar la infermera perquè sabia que cobrava en efectius les visites a la consulta de podologia i també que tenia propietats en lloguer i podia cobrar diners "en B". També va posar com a condició no pujar al pis, perquè sabia que la víctima el reconeixeria.

L'altre home, però, "no es veia en cor" de perpetrar el robatori sol i van buscar un altre còmplice. Segons la investigació, és el quart acusat. Mentre el marit de la companya de feina "feia de taxista" el dia dels fets, els altres dos homes van pujar al pis.

Un dels acusats d'assassinat incrimina amb nom i cognoms el quart processat i, de fet, diu que va ser ell qui va actuar amb violència i va acabar amb la vida de la víctima. La dona, segons van explicar els forenses, va morir estrangulada després de rebre diversos cops propinat "amb molta força" a la cara, a la zona de les costelles i al cap".

L'acusat ha reconegut que va ser ell qui es va fer passar pel pacient fals per acordar la cita: "Jo soc en Carles Riera". També es va encarregar d'aconseguir una targeta de telefonia que no es pogués rastrejar i un mòbil bàsic des d'on trucar. Segons ha afirmat, "de cap de les maneres" van preveure que el robatori podia acabar tan malament.

El darrer han declarar ha estat el quart acusat, i també presumpte assassí. L'home s'ha desvinculat totalment dels fets i ha negat ser el sospitós vestit amb una granota blava que van captar les càmeres de videovigilància. També ha donat una explicació alternativa a les proves que l'incriminen, com ara les gravacions de les càmeres que aleshores hi havia als peatges.

Segons ha dit, l'altre acusat de l'assassinat el va contactar per assecar marihuana i posar-la a la venda. Ell va acceptar i ho va fer, ha exposat, entre el 18 i el 24 de setembre a la masia de Mieres on vivia l'altre processat. El dia 24, però, va decidir robar-li tota la droga quan ja estava a punt per posar-se en circulació. El seu soci, però, no ho sabia i van quedar el dia 25 a les set de la tarda (just després del robatori) a la zona de l'entrada del peatge de Girona Oest.

Ha exposat que el seu soci va arribar "cap a les set i deu" i junts van anar amb cotxe fins a Mieres. Va ser allà quan l'altre home es va adonar del robatori de la marihuana i el va acusar d'haver estat ell. "Ho vaig negar però ara sí que ho reconec", ha asseverat. També ha afegit que qui fins aleshores era el seu soci es va enfadar molt i el va amenaçar dient-li que ho pagaria. L'acusat sosté que l'ha incriminat en el robatori com a revenja per haver-se endut la droga.

Després de les declaracions dels acusats, dijous serà el torn de les conclusions i els informes del fiscal, l'acusació particular i les defenses. És previst que dilluns entreguin l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar.

Al banc dels acusats s'hi asseuen quatre processats. Dos, els suposats autors materials, afronten 31 anys de presó cadascun per assassinat, robatori amb violència i detenció il·legal. Els altres dos acusats són un matrimoni que, segons la investigació, van ser els "autors intel·lectuals" del robatori. Ella era companya de feina de la infermera i l'acusació sosté que va facilitar informació als assaltants. Afronten 10 anys i 10 mesos de presó per robatori i detenció il·legal. L'Audiència va concloure que no se'ls podia acusar d'assassinat perquè cap dels dos "va ser present" al pis.