En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Vacunació contra la llengua blava. / Foto: Arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El responsable de Sectors ramaders d'Unió de Pagesos (UP), Jordi Armengol, ha lamentat els "molts problemes" en l'abastiment de les vacunes per fer front a la llengua blava.

"De fet, no es podrà acabar amb la vacunació completa de tota la cabana bovina i ovina a Catalunya fins a final d'any", ha previst. A més, ha alertat que "falten vacunes" contra altres serotips de la malaltia que estan guanyant terreny a través del nord d'Europa i Portugal.

Davant d'això, Armengol ha dit que, en ser un "sector petit", l'administració té "l'obligació" de comprar les vacunes contra aquests altres serotips "per si són necessàries".

En aquesta línia, Armengol ha criticat que l'administració va ser "poc àgil" a l'hora de "comunicar" i que caldria establir "sistemes d'ajut" en el cas que "algun ramader pateixi". "És un sector petit que hem de protegir i no ens podem permetre el luxe de perdre un sol ramat", ha manifestat.

Per la seva part, el responsable de polítiques de qualitat alimentàries, Antoni Borràs, ha dit que el pla de treball anunciat dimecres per part del conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, té "molt bones intencions i molt bon plantejament, però ara cal concretar-ho". "Si volem que el sector pugui proveir de menjar a la societat, necessitem tenir almenys la sobirania alimentària. Amb això vull dir que vigilarem que les paraules es converteixin en fets. Des del sector ajudarem en el que puguem, però hem de posar fil a l'agulla", ha expressat.

El coordinador nacional, Joan Caball, ha demanat modificar el Pla especial de sequera perquè segons la normativa el sector agrari és "l'últim". "Som una activitat econòmica com qualsevol altra del país, però, a més a més, produïm aliments perquè la gent pugui menjar cada dia. Això no sé si passa per sobre d'altres activitats, però com a mínim no hauríem d'estar per sota", ha dit.

"Fa dos dies que han nomenat el nou responsable de l'Agència Catalana de l'Aigua, hi ha una nova direcció general de gestió de recursos hídrics que no sabem molt bé com acabarà funcionant, però volem que ho mirin amb un prisma no urbanita, sinó amb un prisma del conjunt del territori", ha afegit.

Caball ha lamentat també que la fauna salvatge continua produint "grans pèrdues" al sector i que el decret llei relacionat amb la superpoblació "no és suficient". Així, ha anunciat que des d'UP tornaran a presentar una nova llei de caça sostenible, després que la primera no prosperés per la dissolució del Parlament.

El responsable de Temporers i Energies d'UP, Jaume Pedrós, ha volgut deixar clar que de les 300 inspeccions de treball que s'han fet enguany al sector "ni un 1% ha acabat en denúncia". Per aquest motiu, ha defensat que "els pagesos d'aquí fem bé les coses".

En aquesta línia, Armengol ha tornat a intervenir per denunciar inspeccions en què cossos de seguretat portaven "armes llargues". "No pot ser, ens estan criminalitzant i fins aquí hem arribat perquè nosaltres intentem ajudar i donar feina perquè necessitem mà d'obra", ha conclòs.