En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

D'esquenes, els quatre acusats pel crim de la infermera de Girona. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El jurat popular ha declarat culpables els quatre acusats per l'assassinat de la infermera de Girona durant l'intent de robatori a casa seva el 25 de setembre del 2020.

El veredicte conclou que Consol Jacome, companya de feina de la víctima, i el seu marit, Jordi Radresa, van ser els ideòlegs de l'assalt perquè sabien que la dona tenia diners.

Per perpetrar el robatori, van contactar amb dos homes, Nicolau Morell i Eugenio Pérez, que van ser els autors materials. Van entrar al domicili concertant una visita amb el nom d'un pacient fals, van lligar la víctima de mans i peus i la van estrangular. Van marxar amb les mans buides.

Les acusacions demanen 9 anys i 5 mesos de presó per als ideòlegs i 29 anys i 5 mesos per als autors materials.

El jurat popular ha declarat els quatre acusats culpables dels delictes de robatori amb violència en casa habitada en grau de temptativa i de detenció il·legal. Als dos autors materials, a més, també els consideren culpables d'assassinat.

El jurat ha llegit el veredicte aquest dijous al vespre després de gairebé 4 dies de deliberació.

El veredicte recull que els quatre acusats es van posar d'acord per perpetrar un robatori a casa de la víctima. La dona, que era infermera i supervisora del servei de diàlisi de la Clínica Girona, tenia també una consulta de podologia al mateix pla del seu domicili, situat al número 23 de la carretera Barcelona. El jurat ha remarcat que els processats tenien informació prèvia i que sabien que la víctima tenia "un important cabal econòmic" a casa.

Segons ha declarat provat el jurat, l'origen d'aquesta informació provenia dels autors intel·lectuals del robatori, el matrimoni de Girona format per Jordi Radresa i Consol Jacome. Ella era companya de feina de la víctima i tenien una relació de confiança. El veredicte recull amb set vots a favor i dos en contra que, de fet, va ser Jacome qui va enviar un missatge de Whatsapp a la infermera el 19 d'agost del 2020 dient-li que donava el seu telèfon a una persona que estava interessada en anar a fer-se els peus.

Aquesta va ser la porta d'entrada, segons ha acreditat el jurat per unanimitat, per concertar una visita a última hora a la consulta de podologia a nom d'un tal 'Carles Riera', un pacient fals darrere el qual s'amagaven els assaltants.

Després de diversos actes preparatoris com ara comprar una targeta de telefonia que no es pogués rastrejar per fer la trucada per demanar hora a la víctima a nom del pacient fals, el 25 de setembre del 2020 Radresa i els dos autors materials, Nicolau Morell i Eugenio Pérez, van anar amb cotxe fins a la zona on vivia la víctima. Mentre l'ideòleg es quedava esperant a l'exterior, els altres dos van entrar a l'edifici. Un d'ells, Eugenio Pérez, anava vestit amb una granota de feina i Morell duia una bossa amb cinta americana i brides.

Segons ha conclòs el jurat, els dos homes van entrar a la consulta de la víctima a les 18.25 hores de la tarda i, després de clavar-li un cop de puny a la cara que va fer caure la infermera a terra, la van lligar de mans i peus: "Ha quedat provat que els acusats van decidir perpetrar el delicte de detenció il·legal per poder obtenir informació per a l'obertura de les caixes fortes".

Al veredicte remarquen que al judici els forenses van explicar que les ferides de la dona van ser infringides amb vida i, per tant, que la van tenir retinguda i immobilitzada una estona abans de matar-la. Segons les càmeres de videovigilància, els processats van sortir de l'edifici poc després de les set de la tarda.

Durant l'assalt, Morell o Pérez van acabar amb la vida de la víctima estrangulant-la. El jurat recull que mentre un cometia l'assassinat l'altre no va fer res per impedir-ho. A més, també creuen acreditat que van atacar la víctima a traïció, que no va tenir cap possibilitat de defensar-se i que la van matar per intentar ocultar el robatori.

El jurat considera que no s'ha provat que els acusats s'enduguessin res de casa de la víctima. La seva família va trobar a faltar tres anells però no s'han localitzat i, a més, els processats no es van endur ni diners que tenia a la bossa de mà ni altres joies que tenia a la vista. Per això, resolen que es va tractar d'un intent de robatori amb violència.

Per últim, el jurat ha atribuït a Pérez l'agreujant de reincidència perquè tenia una condemna prèvia de 5 anys de presó per un altre robatori.

Després de la lectura del veredicte, el fiscal Víctor Pillado ha sol·licitat les penes de presó per als acusats. Per al matrimoni demana 9 anys i 5 mesos de presó per l'intent de robatori violent i el delicte de detenció il·legal. Per als autors materials vol 29 anys i 5 mesos de presó pels mateixos delictes i per l'assassinat agreujat. L'acusació particular en nom de la família de la víctima, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, s'hi ha adherit.

Radresa i Jacome no estaven acusats d'assassinat perquè l'Audiència va resoldre que no els podien jutjar per aquest delicte perquè cap dels dos va ser present al pis.

L'advocat de la parella, Sergio Noguero, considera que hi ha un concurs medial entre els dos delictes i demana la pena mínima. El lletrat de Pérez, Pere Molina, acceptaria 25 anys de presó i la de Morell, Anna Díez, sol·licita també les penes mínimes.

El judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.