Les inundacions sobtades són el risc greu que ha provocat més víctimes mortals en els últims anys a Catalunya, més de 100 persones en 40 anys, i també pèrdues econòmiques de milers de milions d’euros.
Ara, la Generalitat revisarà els llindars i reforçarà els avisos de prevenció i alerta per inundacions provocades per pluja intensa a Catalunya.
Per tal d’adaptar-se a fenòmens locals molt intensos i puntuals, agreujats pel clima mediterrani i l’escalfament global, Protecció Civil, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) revisaran els llindars d’avís per millorar la prevenció a la població, la corresponsabilitat dels ens locals i la modificació del pla Inuncat.
Tot i que Catalunya travessa un període llarg de sequera, aquests fenòmens són cada cop més intensos i freqüents a causa del canvi climàtic. A més, la mateixa orografia catalana afavoreix que aquests episodis derivin sovint en inundacions sobtades que provoquen afectacions greus a conseqüència de l’urbanisme existent en zones inundables. El caràcter local de les precipitacions intenses dificulta la seva predicció amb exactitud i, per tant, incrementa els riscos de la població.
Per la seva banda, l’ACA prioritzarà les mesures per a la millor gestió del risc d’inundació, reforçant les inversions en línies de treball prioritàries per a la prevenció d’inundacions com són el manteniment de lleres de rius i rieres i els ajuts als ens locals.
La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, i el director de l’Àrea de Gestió Territorial de l’ACA, Diego Moxó, han explicat que l’actual model de previsió, detecció i avís té uns 20 anys i cal actualitzar-lo amb els nous models predictius, noves tecnologies, meteorologia canviant a causa del canvi climàtic i altres factors.
Actualment hi ha dos grans tipus d’avisos per precipitacions: pluja sobtada de més de 30 litres per metre quadrat en mitja hora, o acumulacions de més de 100 litres en 24 hores. S’ha detectat que moltes inundacions greus es produeixen en fenòmens d’unes tres hores, i ara es crearà un avís específic per aquest tipus de tempestes, molt locals i que descarreguen amb intensitat forta durant força estona al mateix punt. Son fenòmens difícils de preveure, però la Generalitat pretén millorar-ho.
D’altra banda, Protecció Civil ha seguit insistint als municipis que tenen l’obligació d’elaborar plans d’autoprotecció per inundació. Hi estan obligats 521 municipis, però un 11%, en total 60, no l’han fet mai. Molts altres el tenen caducat. Per això, han insistit en la importància d’aquests plans.
Protecció Civil recorda que l’Inuncat és un pla a nivell de tot Catalunya, però l’aplicació directa i pràctica en cas de risc a cada municipi l’ha de fer el consistori corresponent amb el seus mitjans i protocols. També han recordat que un 9% de la població catalana, unes 700.000 persones, viuen en zones inundables.
Pel que fa a la població i a la seva sensibilització, es farà una campanya informativa sobre el risc d’inundació, com s’ha fet en el cas del risc químic o d’incendi forestal. Així, han recordat que un vehicle pot ser arrossegat quan l’aigua arriba al mig metre d’altura, o que una persona pot ser arrossegada i ofegar-se amb 20 centímetres d’aigua.
El Meteocat ha explicat que des que al maig va crear l’aplicació mòbil del seu servei, que inclou el radar de pluges i avisos per riscos meteorològics, se l’han descarregada unes 150.000 persones.
Moixó, de l’ACA, ha explicat que tenen uns 2.200 quilòmetres de lleres cartografiats amb detall, dels quals 700 quilòmetres tenen riscos evidents d’inundació. Es preveu que a finals del 2026 hi hagi una cartografia aproximada d’inundació a tots els municipis de més de 1.000 habitants, i fins el 2027 s’invertiran 127 milions d’euros per prevenir inundacions mitjançant la conservació de lleres i altres mecanismes.
El responsable de l’ACA ha dit que l’organisme vol millorar la gestió en temps real dels cabals dels rius i fer previsions sobre el seu nivell o les anomenades taques d’inundabilitat. De fet, ha dit que els models predictius d’inundabilitat són de fa uns 20 anys, que han millorat, però que s’ha vist que han canviat sobretot els episodis locals i intensos.