En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Interior d'una empresa càrnia gironina. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'estudi 'Girona 100 SA', que ja arriba a la 14a edició, l'editen conjuntament KPMG i la Càtedra Cambra de l'Empresa Familiar de la Universitat de Girona (UdG).

L'informe té dues parts diferenciades: una quantitativa, que pren com a referència les darreres dades publicades (en aquest cas, les del 2022) i una altra de qualitativa.

Aquí és on s'enquesten els responsables de les cent grans empreses de la demarcació. Se'ls demana, entre d'altres, quina és la situació actual de les firmes, com han tancat el darrer exercici, com veuen l'evolució de l'economia i quines són les principals mancances i preocupacions.

D'entrada, l'estudi posa en relleu que, tot i les incerteses, en general el 2023 va ser un any positiu per a les empreses. Perquè el 68% van tancar l'exercici creixent en facturació, un altre 19% van mantenir-la i tan sols una de cada deu van acabar l'any a la baixa.

En paral·lel, fins al 77% de les empreses van incrementar la seva plantilla durant l'any passat -davant un 10% que es van veure forçades a fer acomiadaments- i la meitat van impulsar-se a l'estranger. "En conjunt, podem dir que la plantilla ha estat la variable amb una millor tendència, i que la facturació també ha tingut un augment significatiu, especialment entre les empreses familiars", recull l'estudi. I hi afegeix, en relació a aquests dos indicadors: "Les disminucions continuen essent minoritàries".

L'enquesta del 'Girona 100 SA' també posa el focus sobre la percepció que les grans empreses gironines tenen sobre la marxa de l'economia. Aquí, a diferència d'anys anteriors, destaca que no n'hi ha cap que consideri que va a pitjor, si bé les firmes familiars són més optimistes que aquelles que depenen de grans corporacions o multinacionals. Perquè en el primer cas, fins al 79% creuen que la situació és positiva o molt positiva, davant el 57% de les no familiars.

I si es passa la lupa per sectors, aquí també hi ha diferències notables. Perquè el 88% de les empreses de serveis -on hi ha comerç i hostaleria- creuen que la situació econòmica és 'molt positiva' o bé 'positiva'. Un percentatge, però, que davalla al 73% en el cas de la indústria manufacturera, i al 67% en l'alimentària.

L'estudi 'Girona 100' també entra a analitzar quines són, a hores d'ara, les principals preocupacions de les empreses. Aquí, a diferència de l'any passat, la que se situa al capdavant és la dificultat per captar i retenir el talent (l'assenyalen un 48% de les enquestades).

La preocupació per l'increment del preu de les matèries primeres, que al 2023 encapçalava el llistat, passa ara a ocupar el segon lloc (29%) al costat de les necessitats per transformar-se digitalment (29%) i la incertesa sobre lleis i regulacions (19%). Com a curiositat, tan sols un 3% de les empreses enquestades es mostren preocupades per l'impacte de la sequera.

I al costat de les preocupacions, hi ha també les demandes. En aquest apartat, l'informe de KPMG i la UdG destaca com a principal prioritat per a les empreses que es redueixi burocràcia i hi hagi més simplificació fiscal (55%), seguit perquè s'impulsin acords laborals més senzills i flexibles (48%) i hi hagi més incentius a la inversió (39%).

Sigui com sigui, però, el fet que millori l'optimisme sobre l'economia també es fa palès en un altre dels apartats de l'enquesta. En concret, aquell que demana a les empreses si aquest 2024 han hagut de fer ajustaments. Aquí, destaca que fins al 58% de les grans firmes gironines preveuen acabar l'any sense haver-ne de dur cap a terme (davant el 42% de l'edició anterior).

"Això indica una major estabilitat per part de les empreses", recull l'estudi 'Girona 100 SA'. I entre aquelles que sí que hauran fer ajustos, els més assenyalats són la reducció de costos o del consum energètic (29% i 26% respectivament). Per últim, tan sols un 6% de les firmes enquestades admeten que aquest 2024 han hagut d'acomiadar treballadors.

L'altre gran pilar del 'Girona 100 SA', la part quantitativa de l'estudi, recull les dades de les grans empreses de la demarcació durant el 2022. Aquí, l'informe posa en relleu que la xifra de negoci va anar a l'alça per segon any consecutiu, després de la sotragada que va suposar la pandèmia de la covid-19.

A grans trets, l'informe subratlla que la xifra global de negoci va arribar a créixer fins a un 20%, situant-se en 15.178 milions d'euros (davant els 12.632 milions del 2021).

La indústria càrnia va continuar liderant el rànquing, perquè el clúster va facturar fins a 4.052 milions (un 11% més en comparació a l'any anterior). A aquesta la segueixen les altres indústries manufactureres, que al 2022 van assolir una xifra de vendes de 2.704 milions d'euros (que, en aquest cas, representa un increment de facturació del 13%).

Dins l'apartat quantitatiu, l'estudi 'Girona 100 SA' també recull que, per sectors d'activitat, aquell que concentra més empreses l'any 2022 és el de les manufactures. En concret, de tota la mostra, hi ha 24 firmes que formen part d'aquest sector, seguides per les càrnies (que en tenen 21). L'informe també posa en relleu que, dins el grup de les grans empreses, aquelles familiars representen fins al 72% de la xifra de negocis i el 87% de l'ocupació.

Per últim, l'estudi de KMPG i la UdG també concreta una altra dada. En aquest cas, referida a l'ocupació. L'informe recull que, al llarg del 2022, les grans empreses gironines van crear 2.788 nous llocs de treball. Són, això sí, força inferiors dels que van generar l'any anterior (6.508), tot i que també s'ha de tenir en compte que el 2021 va estar marcat per la sortida de l'impacte de la covid.

En global, el 2022 les plantilles de les grans empreses gironines van sumar 44.186 treballadors. Això sí, l'estudi també recull que, al llarg de l'exercici, el cost per empleat va incrementar-se en 520 euros (mentre que al 2021 havia disminuït en 680).