El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica posarà en funcionament el servei de transport a la demanda Clic.cat al Baix Empordà el pròxim dilluns 4 de novembre.
Es tracta de 3 noves línies circulars, amb sortida i arribada a la Bisbal d’Empordà, que funcionaran de dilluns a dissabtes feiners de 7 h a 20 h i que uniran 23 nuclis de població d’11 municipis diferents, amb almenys 3 expedicions per sentit i dia.
En concret, es tracta de la R1, que enllaçarà la Bisbal amb Fonteta; la R2, que unirà la Bisbal amb Casavells; i la R3, que unirà la Bisbal amb el Polígon de Corçà. Amb aquestes noves línies, Catalunya disposarà de 49 línies Clic.cat.
Els horaris s’han adaptat a les necessitats de mobilitat obligada, especialment per raons laborals o acadèmiques. Les reserves dels viatges s’hauran de fer a través de l’aplicació Clic.cat, disponible per a IOS i Android, fins trenta minuts abans de la sortida de la primera parada del servei o bé a través del telèfon 670 788 888. El servei estarà prestat pel concessionari Moventis.
El nou Clic.cat s’ha presentat aquest divendres a la Bisbal d’Empordà, amb la presència de la directora general de Transports i Mobilitat, Susi López, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà, Glòria Marull, i els alcaldes i alcaldesses dels diversos ajuntaments. López ha destacat que el nou servei “connectarà poblacions que fins ara no tenien una bona comunicació amb transport públic” i ha recalcat que “donarà servei a una zona poc poblada, amb moltes cases disseminades”. “El Clic.cat connecta persones, vertebra el territori i facilita la mobilitat sostenible”, ha afegit.
Amb la posada en funcionament d’aquest servei, la Generalitat atén la petició de Consell Comarcal i dels ajuntaments i dona compliment a les conclusions de l’Estudi de millora de transport públic per carretera de la comarca del Baix Empordà.
El Clic.cat és el servei de transport a la demanda digitalitzat, que funciona a través d’una aplicació mòbil que permet fer la reserva, veure en temps real la ubicació del vehicle, l’itinerari, el temps de recorregut o l’hora prevista d’arribada.
En zones rurals, o de baixa densitat demogràfica, el Clic.cat ajuda a lluitar contra el despoblament, facilita la connexió entre les persones i els seus entorns socials i millora la cohesió territorial reduint la sensació d'aïllament, unint pobles i persones que comparteixen serveis i territori.
Amb les noves línies del Baix Empordà, Catalunya disposarà de 49 línies Clic.cat. Els últims mesos, el Clic.cat ha sumat 3 línies a la Vall de Ribes i unes altres 3 que enllacen Sant Feliu de Codines i Gallifa, Colònies Borgonyà i Vilaseca, i Vic i Vilanova de Sau. Durant el 2023, els serveis Clic.cat van tenir una demanda de 106.513 viatgers, un 36% més que l’any 2022.
L’objectiu de Territori és anar digitalitzant i transformant en Clic.cat tota la xarxa de transport a la demanda de la Generalitat, que està formada per prop de 250 línies que arriben a més de 700 poblacions. Els serveis que encara no són Clic.cat funcionen via telefònica.
El transport a la demanda té els recorreguts i els horaris establerts, però només es presta si hi ha reserves prèvies. El departament defensa que “d’aquesta manera, els vehicles i les rutes es poden ajustar a la demanda real, evitant recorreguts ineficients i emissions de CO2”.