En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La façana de l'Ajuntament de Girona. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El recurs d'apel·lació en el contenciós administratiu que han presentat 22 treballadors de l'Ajuntament de Girona es remunta a un acord de ple de l'11 de novembre del 2019.

En aquest cas s'actualitzava la Relació de Llocs de Treball (RLT) i la Valoració de Llocs de Treball (VLT) de l'Ajuntament de Girona.

Aquest acord ja va desfermar diversos processos judicials de treballadors que, en la majoria de casos, han suposat una derrota als jutjats per part de la corporació municipal.

En aquesta ocasió, però, el recurs d'apel·lació dels 22 treballadors no posa en qüestió la situació personal de cada treballador, sinó la valoració dels llocs de treball i el mètode que l'anterior govern municipal va fer servir. El tribunal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC), però, no entra en discutir el fons de la qüestió i respon als treballadors que el consistori va complir amb tots els passos necessaris.

En aquest sentit, el TSJC posa èmfasi en el fet que el govern local d'aleshores (liderat per Junts) va complir amb tots els passos necessaris per tirar endavant aquesta modificació de la VLT.

El magistrat recorda que l'acord va superar totes les comissions tècniques i també es va presentar a la Mesa de Negociació, on hi ha representats els principals sindicats.

Els 22 treballadors que presentaven el recurs d'apel·lació consideraven que l'administració local no havia calculat bé el preu que havia de cobrar la plantilla i retreien que no s'haguessin fet servir preus actualitzats o similars als d'altres ajuntaments. El tribunal, però, creu que no queda provat aquest error de càlcul.

Per altra banda, afirma que no hi ha cap evidència que el consistori actués amb "desviació de poder o arbitrarietat" i retreu que el recurs només aporti "argumentacions genèriques" per demostrar-ho. A més, afegeix que cap dels treballadors que presentava el recurs va tenir una pèrdua retributiva, però sí que les modificacions de l'RLT i la VLT va permetre que un 86% de la plantilla del consistori tingués millores en el sou. Tot i així, el magistrat creu que l'aplicació d'aquestes millores no són arbitràries.

Per altra banda, el tribunal retreu que els treballadors no actuessin per la via administrativa quan s'estava gestant aquesta modificació. El magistrat recorda que cap dels treballadors va impugnar la Mesa de Negociació on l'Ajuntament de Girona plantejava els canvis amb els sindicats. Tampoc va presentar al·legacions a la mateixa mesa ni a les comissions tècniques on es tractava aquest procés. Tot i així, la sentència recull que els 22 treballadors "demostren que coneixien la tramitació" administrativa i van decidir no actuar-hi.

Per últim, el magistrat resol que els 22 treballadors hauran de pagar les costes del recurs amb un import màxim de 1.000 euros, després de desestimar el recurs presentat al TSJC.

El tinent d'alcaldia de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania de Girona, Sergi Font, celebra que el TSJC es posicioni a favor de l'Ajuntament de Girona. Font creu que després de desestimar el recurs, "es posa fi a una via judicial" per resoldre el conflicte entre l'ajuntament i els treballadors.

El tinent d'alcaldia recorda que des de l'entrada de Guanyem Girona a l'alcaldia s'ha apostat per negociar amb els treballadors i desencallar la situació "fora dels tribunals".

Ara, manté aquesta aposta i assegura que encara hi ha alguns casos judicials oberts, però que estan en contacte amb cada un d'ells per negociar una sortida a la seva situació i esquivar noves sentències.