En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'espai Girona Excel·lent a la Fira de Mostres de Girona. / Foto: Ariadna Reche (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Seguint la tendència positiva dels últims anys, les gairebé 300 empreses expositores que han participat a la Fira de Mostres de Girona han tancat l’edició d’aquest 2024 amb una valoració satisfactòria.

El Saló Central ha esgotat les entrades i ha registrat el ple en la majoria d’activitats.

La més aclamada va ser la presentació del conte infantil de salut i recerca 'I em parles d’unes coses on m’ha caigut l’oblit', obra de Pilarín Bayés i Josep Maria Fonalleras amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta. També han estat plens els tallers impulsats per la Diputació de Girona per aprendre a utilitzar els desfibril·ladors externs automàtics (DEA) i que en aquesta edició s’han repartit en dues jornades.

L’Espai Gastronòmic, amb productes del segell agroalimentari Girona Excel·lent, ha reunit 1.100 visitants, mentre que van ser 130 les persones que van trobar-se durant el tradicional Dia de l’Agent Comercial i els Premis COACGi 2024.

Per segon any consecutiu, la Fira de Mostres ha acollit un Espai Calma dirigit a persones neurodivergents amb l’objectiu principal d’oferir una zona lliure d’interferències sensorials.

Ubicat a la planta baixa del Palau de Fires, durant sis dies ha rebut la visita de 615 persones, superant les 250 de l’edició anterior.

L’Espai Calma ha estat gestionat per voluntaris de la Universitat de Girona. “Aquest any l’hem volgut fer més visible de cara a l’usuari i n’hem canviat la seva ubicació perquè fos més accessible. Això s’ha traduït amb el fet que molta més gent l’hagi acabat visitant”, ha explicat Coralí Cunyat.

Una de les principals novetats d’aquesta edició ha estat la celebració del primer campionat d’Speedcubing de Girona, que ha tingut lloc de l’1 al 3 de novembre amb participació oberta a concursants de tot el món.

Ha acollit experts en resoldre el Cub de Rubik i d’altres variants d’aquest popular trencaclosques i els resultats obtinguts han estat validats per la World Cube Association, l’organisme mundial que regula aquesta disciplina. Hi ha participat 109 concursats de 16 nacionalitats diferents. S’hi ha apropat molta gent, no només participants, sinó també persones interessades en aquest joc.

El concurs ha servit per batre el rècord d’Espanya de la categoria FMC, que té en compte quants moviments es necessiten per completar el Cub de Rubik. En aquest apartat, el guanyador ha estat Marto Moisés, que ha necessitat 21,33 moviments.

Els organitzadors, satisfets amb l’experiència, han confirmat que impulsaran la segona edició del campionat coincidint amb la propera Fira de Mostres.

La 62ª edició de la Fira, el saló multisectorial de les comarques gironines que organitza Fira de Girona, ha comptat amb gairebé 300 empreses expositores. Amb més de 8.400 m2 al Palau Firal i a la zona del Parc de la Devesa ha vist augmentada la superfície expositiva respecte a l’any passat.

Les xifres d’enguany han continuat a l’alça respecte a les darreres edicions, des que es va interrompre el 2020 degut a la pandèmia del coronavirus. Dels 257 expositors del 2021 s’ha passat als 298 d’aquest 2024, el que significa una mitjana de creixement de més de 15 expositors per any.

Malgrat perdre algunes de les companyies de maquinària industrial i d’obra pública que hi havia situades a la zona de la Devesa, la Fira continua captant noves empreses i l’índex de fidelitat d’aquestes és del 80%, el que significa que la majoria d’expositors hi ha assistit amb anterioritat i han decidit repetir l’experiència.

També creix la superfície expositiva del saló perquè s’ha passat dels 8.090 m² de l’edició anterior als 8.376,5 m², que significa disposar de 287 m² més.

La Fira de Mostres s’ha consolidat com la gran cita anual del sector econòmic de les comarques gironines i durant sis dies hi han estat presents la majoria dels sectors que formen part del teixit empresarial del territori.

Ha tancat amb 57.000 visitants i aconsegueix igualar l’afluència de l’any passat tot i la pluja. “Estem contents perquè malgrat les previsions de mal temps i que alguns dies ha plogut, hem mantingut els números de l’any passat”, ha valorat Coralí Cunyat, directora de Fira de Girona.

Les empreses que pertanyen als serveis, l’emprenedoria i la mobilitat elèctrica continuen sent les més representades (36%), mentre que han crescut les que formen part del sector de l’alimentació (29%). S’han mantingut en xifres similars el sector de la decoració i construcció (19%), i la indústria, tecnologia i motor (14%). El 67,96% de les companyies que hi han participat provenen de la demarcació de Girona, una xifra molt similar respecte a l’edició de l’any anterior.

Del total d’expositors, al voltant d’un 16,02% han estat de la demarcació de Barcelona, un 0,49 ho han fet de la província de Lleida i gairebé un 15,53% han estat de fora de Catalunya.