Les empreses de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona han celebrat l'assemblea anual de socis on s'ha exposat el balanç definitiu de la collita d'enguany.
El president de Poma de Girona, Jaume Armengol, ha remarcat que la campanya és important perquè s'ha "reestructurat" la producció a nivell de varietats que es cullen en les tres empreses que formen la indicació protegida, Girona Fruits, Giropoma Costa Brava i Fructícola Empordà.
Això ha fet que les varietats Red Delicious hagin davallat una mica però per contra hagi crescut la producció de les Golden Delicious i la varietat de Granny Smith manté el seu creixement sostingut en comparació amb els últims anys. Aquesta reestructuració és una "aposta decidida" de la IGP per produir de forma controlada noves varietats i, d'aquesta manera, satisfer les demandes dels consumidors.
Les tres empreses productores han destacat que la campanya s'ha caracteritzat pel gran nombre de fruits que han quallat però això ha suposat que tinguessin un calibre més moderat.
Malgrat tot, la quantitat recollida de poma aquest any amb 83.500 tones de fruita recollida ha estat un 13% inferior a les tones previstes a l'inici de la collita (96.290). La xifra total també es queda per sota de la producció de l'any passat, quan van recollir 88.570 tones.
En l'acte celebrat aquest dijous els productors també han distingit el cuiner i divulgador Pep Nogué amb el premi que dona anualment la IGP. Els productors reconeixen la "defensa constant" dels productes locals i els valors que es transmeten.
A més, asseguren que Nogué sempre treballa per protegir dels denominacions d'origen protegides i les indicacions geogràfiques protegides en la gastronomia i com a elements de cohesió del territori.
El premi va començar a donar-se el 2021 i en la primera edició va ser pel cardiòleg Ramon Brugada, qui havia defensat el consum de productes locals per donar suport a l'economia local i protegir el medi ambient. El guardó també ha distingit els germans Roca per la promoció dels productes de proximitat en les seves receptes.