En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'estudi encarregat per la Diputació de Girona.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El teixit empresarial gironí es reactiva i agafa embranzida segons l’estudi ‘Estructura empresarial de la demarcació de Girona 2024’, de la Diputació de la Girona, basat en dades del 2022.

Segons l'estudi, la facturació de les empreses gironines va créixer un 20,5% aquell any respecte de l’anterior superant els registres d’abans de la pandèmia de la covid-19. En concret, van facturar 28.468 milions i també van augmentar en un 7,3% l’ocupació, fins a situar-se en 165.062 llocs de treball.

El creixement, però, es va assolir amb gairebé el mateix nombre de societats mercantils: 14.282 l’any 2022 al costat de les 14.226 del 2021.

Les dades provenen dels comptes de l’any 2022, que han estat disponibles a partir d’aquest estiu, ja que les empreses no els presenten al Registre Mercantil fins a un any i mig després d’acabar l’any natural.

El document posa de manifest la “fortalesa” i “la capacitat de resiliència” de l’empresariat gironí, format principalment per societats mercantils petites (vuit de cada deu facturen menys d’un milió d’euros) i joves (el 84 % tenen menys de trenta anys i el 64,8 % s’han constituït aquest segle).

La facturació per càpita del conjunt de la demarcació va passar dels 35.710 euros als 43.023, un increment del 17 %. El Pla de l’Estany es manté com la comarca amb més volum de negoci (81.076 euros per persona), molt per sobre dels 57.435 euros per capita de la Garrotxa, la segona. El Gironès (48.873) i la Selva (46.509) són les altres dues comarques que estan per sobre la mitjana.

Per la seva part, el Gironès és la comarca que concentra més empreses (26,4 % de tota la demarcació, un total de 3.791) i que més factura (28,4 %, 9.705 milions d’euros), volum que es veu afavorit pel fet de comptar amb la capital de la demarcació. La segueix de prop la Selva, amb un 18,4% d’empreses de la demarcació i un 24,1 % de facturació.

Un cop més, la indústria alimentària es consolida com el sector amb més volum de negoci a la demarcació de Girona, tot i haver patit una desacceleració en els dos darrers anys. Acumula el 18,3 % del total, que creix fins al 27,6 % si hi afegim serveis relacionats amb aquest àmbit com el comerç a l’engròs d’alimentació i begudes (9,3 %). El gruix de sectors econòmics ha tingut fluctuacions molt lleus, per sobre o per sota, en comparació amb l’any 2021.

L’informe també recull el rànquing amb les 250 empreses que generen més facturació de les comarques gironines. Les divuit primeres generen un volum de negoci d’almenys dos-cents milions d’euros cadascuna i concentren el 22,9 % del total.

Estructura empresarial de la demarcació de Girona 2024 s’ha elaborat seguint el model impulsat per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Manresa, pioner a Catalunya a l’hora d’abordar treballs d’aquesta mena a la seva comarca.

L’estudi, amb una periodicitat anual, té el propòsit de dotar els agents econòmics del territori d’una eina que permeti oferir un marc estructural precís sobre la tipologia d’empreses de la demarcació i la realitat dels diferents sectors.

“Les nostres empreses són molt competitives en qualsevol situació, sigui una pandèmia o un context socioeconòmic com l’actual, marcat per l’elevada inflació, l’increment dels tipus d’interès i l’augment de les tensions en l’àmbit geopolític”, assegura el vicepresident primer i diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, Pau Presas.