El programa de formació de la Fundació Drissa i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) de Girona es titula 'Suport entre Iguals per a la Recuperació en Salut Mental'.
Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya que busca empoderar les persones que tenen un trastorn mental greu i garantir-ne la plena recuperació. Es fa a través del model Pacient Expert per l'Experiència.
D'aquesta manera, una desena de persones que han patit un trastorn mental rebran una formació abans de passar a dinamitzar tallers per a un centenar d'usuaris de la Xarxa de Salut Mental de les comarques gironines.
En la formació, les persones que hi participin hauran d'obtenir la certificació en Quality Rights de l'OMS. Amb aquest títol s'acredita que la gent doni suport a altres persones sempre respectant els drets humans i promovent la dignitat i autonomia de les persones que acompanyin.
Per avaluar l'impacte que té el programa es faran servir eines reconegudes que permeten mesurar la qualitat de vida de les persones (escala EQ-5D-5L), l'empoderament (escala NEL) i el grau de recuperació (escala MARS12).
El projecte consisteix en 160 hores de formació i pràctiques als serveis de rehabilitació comunitària de salut mental que té l'IAS a la demarcació. El proper mes de desembre arrencaran els cursos de formació amb un grup de deu persones. Al febrer, aquests alumnes finalitzaran les sessions i passaran a impartir tallers de dotze sessions a un centenar d'usuaris de la Xarxa de Salut Mental entre el març i l'abril.
Es preveu que les persones que participin en el programa incrementin en un 10% el nivell de qualitat de vida i que almenys tres de cada quatre avancin com a mínim una etapa en el procés de recuperació i rehabilitació.
Amb l'objectiu d'optimitzar el seguiment de les persones usuàries, el projecte implementarà un sistema de suport basat en la tecnologia de missatgeria WhatsApp, amb la utilització d’intel·ligència artificial mitjançant la plataforma Turn.io. Aquest sistema preveu més de 200 interaccions setmanals per monitoritzar i detectar les necessitats de les persones, garantint una resposta ràpida i personalitzada en moments de crisi.
El projecte arrenca amb un grup de treball integrat per dues persones formadores de la Fundació Drissa, una de les quals amb un problema de salut mental, un professional de suport tecnològic de la mateixa entitat i un professional responsable de l’avaluació i seguiment de l’Institut d’Assistència Sanitària. Compta amb la col·laboració de la Fundació Support-Girona i l’Associació Família i Salut Mental de les Comarques Gironines.