En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El menjador de La Sopa, ple a l'hora de servir sopars. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Girona torna a celebrar la ‘Setmana ningú sense llar’ per tal de fer visible la situació de vulnerabilitat de les persones sense llar.

A la presentació dels actes, la presidenta de Càritas, Dolors Puigdevall i la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Girona, Amy Sabaly, han carregat contra la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de tombar part de la llei catalana que obligava a grans tenidors a oferir un lloguer social abans del desnonament de persones vulnerables.

La realitat és que actualment la xifra de persones que viuen al carrer a Girona supera "de llarg" les 111 que es va recomptar el mes de maig. Això ja suposava el doble que fa vuit anys i les expectatives és que s'incrementi de manera significativa.

A més, el problema s'agreuja ja que l'únic centre que hi ha per persones sense llar a les comarques gironines, La Sopa, es troba "saturat", segons ha assenyalat Sabaly. De fet, la regidora ha reconegut les queixes del personal que assegura que no hi ha manteniment.

L'Ivan Santiago és un cap de torn que treballa a la Sopa i denuncia que no s'arregla l'ascensor quan s'espatlla i que això perjudica els treballadors de la cuina que tenen el magatzem a la planta baixa i la cuina a la tercera. També assegura que han de rentar la roba amb garrafes d'aigua, perquè no arriba prou pressió, que les dutxes no funcionen, que els despatxos estan en un estat "deplorable" o que els lavabos no estan operatius.

Sabaly assenyala que entén les queixes i explica que estan parlant de manera continuada amb els treballadors per intentar posar-hi remei, però exigeix que la resta d'administracions també s'arremanguin des d'un punt de vista econòmic. En aquest sentit, la regidora reconeix que hi ha hagut una aportació de la Diputació de Girona de 70.000 euros, però assegura que se senten sols.

I és que el 70% del pressupost de la sopa, que s'enfila a 1.664.483 euros, el posa l'Ajuntament de Girona, mentre que la resta va a càrrec de la Generalitat que hi posa 145.000 euros, la Diputació amb 180.000, l'Ajuntament de Salt que aporta 33.000 euros. A banda, hi ha els diners del patronat de la Fundació Privada Santa Creu de la Selva, a més dels donatius i les aportacions de Càritas i Creu Roja.

Sabaly recorda que es tracta d’un consorci i demana que la resta d’institucions "s’impliquin més", ja que la Sopa és el centre de referència per l’atenció a persones sense llar de les comarques de Girona. “La demarcació està saturada i ens deriven usuaris perquè no hi ha un altre lloc”, assenyala la regidora.

L'aposta de l'Ajuntament de Girona passa per la construcció d'un nou centre de baixa exigència que pugui acollir aquestes persones. Per fer-lo, però, Sabaly exigeix que hi hagi "compromís" de totes les administracions. "Nosaltres si fem una inversió a la Sopa hem de veure què fem amb el pla fred o el pla calor. Hi ha els recursos que hi ha", ha assenyalat l’edil, que ha deixat clar que entén "perfectament" les queixes dels treballadors.

A banda, des del consistori anuncien que aquest any està previst un increment del pressupost dedicat a la Sopa, si bé no s’ha especificat la xifra. A banda, Sabaly explica que una altra solució, passa perquè la Generalitat mobilitzi els pisos buits que hi hagi i els posi a disposició dels ajuntaments per tal de poder allotjar persones amb un lloguer social.

Des de Càritas han lamentat la situació i consideren que es tracta “d’un repte” el fet d’haver d’atendre cada vegada més persones sense llar a la ciutat.

Del 18 al 24 de novembre es faran diverses activitats i accions destinades a sensibilitzar la població de les dificultats que tenen les persones sense llar a Girona.