El Gran Recapte ha arrencat aquest divendres amb 2.200 punts de recollida d'aliments que romandran operatius durant el cap de setmana arreu de Catalunya.
Les donacions físiques d'aliments es poden fer aquest divendres i dissabte. Els productes que encoratja a donar el Banc dels Aliments són principalment llet, oli, arròs, pasta, llegums i conserves de peix, carn i productes infantils, així com productes infantils per a lactants.
Als comerços també es poden fer donacions monetàries per comprar posteriorment aliments i distribuir-los i, d'altra banda, fins al 5 de desembre es poden fer donacions econòmiques directament als Bancs dels Aliments de Catalunya a través de la pàgina web del Gran Recapte o a través de Bizum.
Una de les particularitats de l'edició d'enguany és que fins al 50% de les donacions econòmiques i els aliments recollits es posaran a disposició de les zones afectades per la dana. En el cas dels aliments, es farà un cop arribin al Banc dels Aliments i es faran arribar a les zones afectades segons les necessitats i del llistat de productes que hagin sol·licitat.
El president del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas, ha assegurat que la voluntat és que la "solidaritat arribi a les zones afectades en funció del que necessiten".
Es tracta, ha dit, de "canalitzar i racionalitzar" l'ajuda per evitar que hi hagi un "col·lapse" davant l'allau de solidaritat mostrada pels ciutadans. Fatjó-Vilas també ha avançat que s'està organitzant una campanya de solidaritat comuna amb entitats per ajudar els damnificats per la dana els pròxims mesos.
Els aliments recollits en el Gran Recapte es destinen a 230.000 persones que necessiten ajuda alimentària a Catalunya. Fatjó-Vilas ha dit que l'objectiu de la iniciativa és no només recollir aliments, sinó també "sensibilitzar la ciutadania" que la pobresa de l'entorn "és greu i és un problema de tots plegats". "Tots som responsables que hi hagi un col·lectiu tan important que pateix pobresa cronificada", ha remarcat.
Dissabte ja es començarà la classificació dels aliments. Un cop feta la classificació, els aliments es faran arribar a les persones que els necessiten durant un temps de dos o tres mesos.