En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una persona sense llar a Girona. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A partir d’aquest dilluns que ve s'obrirà l'antic edifici de la UNED de Girona per respondre al pla de fred que tira endavant l'ajuntament per a persones sense llar.

En total seran 45 places i caldrà venir derivat des dels Serveis Socials, excepte les dones, la gent gran i les persones amb diversitat funcional, que hi podran anar quan vulguin. Un pla de fred que l'any passat va atendre 125 persones, 30 de les quals eren dones.

Malgrat la iniciativa, l'Ajuntament reconeix que fa un any es van quedar algunes persones que no van poder-hi anar, perquè no hi havia prou lloc.

Per donar resposta a les persones que viuen al carrer a Girona actualment hi ha disponible aquest edifici i el centre d'acollida La Sopa, que té 66 places, totes ocupades. Per això, el consistori dona per fet que hi haurà moltes persones que es quedaran fora, especialment arran de l’increment del sensellarisme a la ciutat els darrers mesos.

En els dies més complicats i amb pics de fred més alts, l'Ajuntament de Girona rep llits d’emergència de Protecció Civil que es distribueixen entre els dos espais. La realitat, però, és que no és suficient per poder donar resposta a la quantitat de persones que han passat a haver de viure al carrer a Girona.

"És cert que hi ha un augment molt considerable, però el pla fred pot cobrir el que pot cobrir i en aquest sentit i no podem fer més ara mateix", assenyala la regidora de Drets Socials de l'Ajuntament de Girona, Amy Sabaly, que recorda que moltes de les derivacions que arriben són d'altres poblacions.

Per això, Sabaly demana "un esforç" a totes les administracions per tal que Girona no sigui el centre en exclusiva on poder acollir aquestes persones. "Ser una persona sense llar no és exclusiu de Girona, pot passar a qualsevol lloc. Ens hauríem de posar seriosos amb això a tota la demarcació", ha exigit.

El que sí s’ha pogut ampliar en aquest pla de fred és en educadors que detectaran les persones que viuen al carrer i en podran fer la derivació. Unes contractacions que s’han pogut fer en part gràcies a l’aportació de 30.000 euros per part de la Diputació de Girona. Als usuaris se’ls subministrarà beguda calenta com sopes o infusions i esmorzar, gràcies a la col·laboració del Banc dels Aliments.

Sabaly també ha reconegut que estan "contents" amb el fet que la consellera de Territori, Sílvia Paneque, obri la porta a fer una aportació "extraordinària" per poder fer obres de millora a La Sopa, tal i com reclama el personal del centre. En aquest sentit, Amy Sabaly destaca que ja han començat a parlar i preveu que en les properes setmanes hi haurà una reunió amb el Govern per posar-hi fil a l’agulla.

En relació a les peticions que portaran per part de l’Ajuntament, Sabaly ha explicat que se li demanarà una aportació econòmica a la Generalitat, però deixa clar que serà “tot benvingut”, en relació a si són qüestions materials i diu que escoltaran la proposta de model individualitzada que proposa el Govern.

Paneque va admetre que La Sopa acumula "desinversió" i que cal destinar-hi recursos per posar-lo al dia. També, tenint en compte que el de Girona és l'únic centre de la demarcació que dona sopluig als qui viuen al carrer.