Les 5 estacions de muntanya que estan ubicades a la demarcació de Girona confien que l'arribada del fred i la neu, prevista a partir d'aquest diumenge, permeti arrencar la temporada d'esquí entre mitjans i finals de la setmana que ve.
Aquest dimecres han presentat les diverses novetats que oferiran en un acte celebrat al Teatre Municipal d'Alp i que ha comptat amb l'assistència d'una quarantena de professionals del sector turístic de la Cerdanya i el Ripollès.
Precisament, les pistes d'alpí de les dues comarques -La Molina, Masella, Vall de Núria i Vallter 2000- han invertit uns 6,4 milions d'euros en diferents àmbits, entre els quals destaca la instal·lació i renovació de diversos canons per produir neu de forma més eficient.
El director de negoci i estratègia d'FGC Turisme, Enric Serra, ha explicat que tot i que els hagués agradat començar el cap de setmana llarg de la Puríssima amb neu, s'oferiran activitats turístiques a les sis estacions que gestiona l'ens. També ha apuntat que el canvi de temps anunciat de cara a diumenge els fa confiar que es podrà arrencar la pràctica de l'esport blanc el pròxim cap de setmana.
Pel que fa a les inversions fetes en les pistes situades dins la demarcació de Girona, que ascendeixen a 5 milions d'euros, ha apuntat que les principals tenen a veure en millores en el sistema de producció de neu, els accessos a les estacions i la digitalització, entre d'altres. També ha recordat que l'aposta de Ferrocarrils passa per la desestacionalització i la diversificació d'activitats que es poden fer a les estacions de muntanya que gestiona el grup.
Mentre, la directora comercial de Masella, Maite Martí, ha dit que si es confirma l'arribada del fred prevista, l'estació podria estar operativa entre mitjans i finals de la setmana que ve per a la pràctica de l'esquí. Quant a les inversions fetes per aquesta temporada, han estat d'1,4 milions d'euros i s'han destinat, entre d'altres, a adquirir una màquina trepitjaneus d'última generació i a continuar renovant canons antics per d'altres de més eficients energèticament. Així, ha dit que l'objectiu és que tot el sistema de producció de neu quedi actualitzat de cara a la temporada 2027-28.
Martí també ha explicat que enguany es compleixen 25 anys del domini Alp 2500, conjunt amb l'estació de La Molina. Per celebrar l'aniversari, es farà una baixada de torxes el 30 de desembre amb 2.500 torxaires, a més d'activitats festives a totes dues estacions. Entre totes dues sumen un domini esquiable de 145 quilòmetres, sent un dels més importants de tot el Pirineu. A banda d'aquesta efemèride, també es compleixen 50 anys de l'estació de Vallter, que es celebraran al mes de gener.
Per la seva banda, el responsable de l'estació de nòrdic de Guils Fontanera, Javier Maldonado, ha destacat el canvi que hi ha hagut en l'equip de gestió d'aquestes pistes. Pel que fa a l'inici de la temporada, creu que es situarà entre mitjans i finals de mes i, respecte a les inversions en millores, ha destacat el projecte d'accessibilitat i sostenibilitat que lidera la Mancomunitat d'Estacions de Tot Nòrdic. Aquest compta amb un pressupost d'1,5 milions d'euros per a les set estacions que en formen part i inclou la instal·lació de plaques fotovoltaiques i carregadors per a vehicles elèctrics, entre d'altres.
En l'acte de presentació de la temporada d'hivern s'ha posat de manifest que les dades de visitants i ocupació turística al Pirineu de Girona han estat desfavorables en els darrers dos anys. En aquest sentit, consideren que la inestabilitat meteorològica i la manca de precipitacions, sumades a un context en què els turistes han prioritzat els viatges a destinacions més llunyanes, han estat les principals causes d'aquest descens.
Pel que fa a l'ocupació prevista per aquest cap de setmana llarg, es situa entre el 85 i el 90% a la Cerdanya els dies 6 i 7 de desembre, mentre que baixa a un 40 el 5 i el 8 de desembre. Mentre, al Ripollès s'espera assolir una xifra del 81%.