A comarques gironines es roben de mitjana dos automòbils o motocicletes al dia. Així ho revelen les denúncies interposades en comissaries dels Mossos d’Esquadra de la demarcació.
En concret, l’any passat se’n van sostreure 750; una xifra que ja iguala els robatoris d’aquest tipus d’abans de la pandèmia; el 2019 n’hi va haver 741. En canvi, durant els anys del mig se’n van sostreure menys: 622, 575 i 641 el 2020, 2021 i 2022, respectivament.
Pel que fa a la tipologia de vehicle, el que més es roba són motocicletes; la majoria, de cilindrada 125. “La tendència de robatoris sobre les motos 125 cc ha augmentat perquè tenen menys mesures de seguretat que les de cilindrades més altes”, explica el sotscap de l'Àrea Bàsica Policial de la comissaria de Blanes, David Cabrinety, que afegeix que, tot i això, “la majoria es recuperen perquè se solen robar per fer un sol trajecte i després, s’abandonen”.
En concret, l’any passat es van sostreure 261 motocicletes a comarques gironines, una xifra que representa gairebé el 35% de la totalitat de vehicles motoritzats que es van robar a la demarcació. Ho segueixen de prop els robatoris de turismes, que van representar el 33% del que es va sostreure el 2023 amb 246 denúncies. I en grau més baix els ciclomotors, amb 187 casos; les furgonetes, en 43 ocasions i els tot terreny, en 13.
Per comarques, on més vehicles se sostreuen de la demarcació de Girona és al Gironès, amb 256 motocicletes i cotxes de diferents tipologies l’any passat. La segona comarca amb més robatoris d’aquest tipus és l’Alt Empordà amb 165 denúncies el 2023 i la Selva, amb 160. A aquestes xifres les segueixen el Baix Empordà amb 141, la Garrotxa amb 24 i el Ripollès amb 4.
Els Mossos atribueixen les dades a una qüestió de volum de població. “A més moviment de gent, més augmenten també els fets delinqüencials”, trasllada el sotscap de l'Àrea Bàsica Policial de la comissaria de Blanes.
Per prevenir robatoris de motocicletes, des de Mossos recomanen “bloquejar-les bé i lligar-les amb cadenat”. A més, també avisen que és millor “deixar-les en vies públiques ben il·luminades i de pas” o, a preferir, dins d’aparcaments interiors. Un consell que és compartit en el cas dels cotxes. A més, per aquests segons vehicles es recomana també posar-los sistemes d’antirobatori o geolocalitzadors “perquè la policia pugui actuar més ràpidament si se sostreu el vehicle”.
En paral·lel, i per evitar que s’obrin els cotxes per robar objectes de l'interior, el sotscap de l'Àrea Bàsica Policial de la comissaria de Blanes, David Cabrinety, recomana “assegurar-se que el cotxe queda ben tancat” abans de marxar, així com “evitar deixar objectes a la vista” i també “mostrar el que es deixa al maleter, per si algú estigués observant”.
Per últim, s’alerta des de Mossos que cal recordar-se de no deixar les claus del domicili dins del cotxe per evitar robatoris creuats. “Als papers del cotxe hi sol constar l’adreça de casa i si ens roben el cotxe i troben les claus del domicili, hi podrien arribar a accedir”, alerta Cabrinety.
Si tot i les mesures de prevenció, el vehicle acaba sent sostret, des de Mossos insisteixen en la importància de denunciar-ho. Caldria trucar primer al 112, per alertar-ne i informar de quina és la matrícula del vehicle “perquè les patrulles de Mossos en puguin tenir coneixement i aturar el cotxe si es detecta”. Després, hauria de denunciar-se formalment en una comissaria de Mossos d’Esquadra, perquè consti al registre com a vehicle robat.