La consellera d’Educació i FP, Esther Niubó, ha assegurat aquest dimarts que garantirà que la literatura catalana i la castellana es mantinguin com a modalitat al batxillerat de manera que no passin a ser optatives.
Segons ha argumentat des de Palau, el Govern ha fixat la literatura com una “línia vermella” a l’hora d’aplicar la LOMLOE, una decisió que atén “a la singularitat lingüística i cultural” a Catalunya. Així, es vol preservar la literatura, tant catalana com castellana, com a matèria de modalitat i evitar que sigui només una optativa.
Segons Niubó, estan en converses amb el Ministeri i veuen “bona receptivitat” per atendre la “singularitat” de Catalunya.
Niubó ho ha afirmat l’endemà que Educació comuniqués als centres que a partir del curs 2025-2026 haurien d'introduir canvis en matèries de batxillerat per l'aplicació de la llei estatal LOMLOE, entre els quals hi havia precisament el canvi de la literatura com a matèria optativa a segon de batxillerat.
La consellera ha negat que hi hagi cap “rectificació” per part d’Educació i ha apuntat que el document que ha circulat és “viu”, ja que és un document de treball. “No és rectificar, és simplement informar-los que quan portem la modificació dels currículums de batxillerat ho farem atenent i respectant aquesta línia vermella que nosaltres mateixos ens marquem”, ha indicat.
Niubó també s’ha referit a un altre dels canvis curriculars comunicats dilluns, que apuntava que s'agruparan en una sola assignatura biologia, geologia i ciències ambientals -fins ara eren dues assignatures separades- i també física i química a primer de batxillerat.
“Del batxillerat científic, el que estem fent tant amb Inspecció com amb les direccions és trobar itineraris formatius, siguin en modalitat o optatives, que ens permetin mantenir el mateix nombre d’hores de les matèries que ara s’estan impartint”, ha dit. Així, es vol evitar perdre “qualitat” i preservar el nombre d’hores.
Preguntada per la possibilitat de reduir el nombre d’hores optatives per reforçar les matèries de modalitat i especialment aquelles que s’hagin de fusionar, Niubó ha dit que “s’haurà de treballar” i ha apuntat que els documents de treball “estan vius”.
D’altra banda, ha descartat ara com ara suprimir el treball de recerca i ha assenyalat que l’escenari és aplicar el canvi previst, de manera que el treball comptarà a la ponderació de la nota final com una assignatura més, i no el 10% que suposa actualment.
Després dels canvis curriculars que van transcendir dilluns, diversos actors han mostrat el seu rebuig. Per exemple, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana va lamentar la reducció a batxillerat de la literatura, “baula essencial per a la transmissió de la cultura pròpia”. També ho ha criticat Professors de Secundària, que ha acusat el govern de menystenir la ciència i la cultura amb els canvis a batxillerat.