En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Segons el balanç publicat aquest dijous pel Servei Meteorològic de Catalunya, es tracta del tercer any més càlid, com a mínim, des del 1950, que és quan comença a haver-hi registres amb bona cobertura geogràfica.

En el conjunt de Catalunya, la diferència de temperatura del 2024 amb la mitjana del període 1961-1990 és de 2,1ºC, mentre el 2023 i 2022 es van tancar amb un 2,4ºC i un 2,7ºC, respectivament.

Només el setembre s'ha considerat fred, i no a tot arreu. La resta de mesos de l'any han estat en general càlids, especialment el gener i el febrer, que van tancar un hivern "excepcionalment càlid" amb valors que superaven els 3ºC respecte de la mitjana 1991-2020 en àrees de muntanya.

La primavera i l'estiu també han estat càlids, excepte el maig i juny, que van ser normals o freds en algunes zones. La primavera ha estat "moderadament càlida" i l'estiu "clarament càlid", especialment al Pirineu i sectors del Prepirineu i de Ponent.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, en tot l'any no s'han produït episodis excepcionalment freds, però sí alguns de càlids. Al gener ja es van registrar temperatures superiors a la normal: entre el 23 i 26 de gener la temperatura va ser superior a 20ºC a bona part del prelitoral i sectors de l'interior, i es van assolir 25ºC a punts de la Garrotxa i zones pròximes.

A l'estiu es van produir episodis de forta calor: del 18 al 20 de juliol es van superar els 40ºC a sectors de les comarques de Ponent i a punts del Priorat i Terres de l'Ebre, després una onada de calor del 29 de juliol al 2 d'agost. Va haver-hi un tercer episodi entre el 9 i el 12 d'agost, que sense presentar rècords de calor, va deixar registres de temperatura màxima lleugerament superior a 40ºC a punts de les comarques de Ponent.

El desembre també ha estat càlid a gran part de Catalunya. El caràcter fred de l'anticicló durant la segona quinzena del mes ha produït una baixada significativa de la temperatura a les fondalades, però sense ser suficient per compensar l'elevada temperatura dels primers 10 dies del mes. El mes també ha estat plujós o molt plujós al Pirineu occidental, a l'extrem nord de la Cerdanya i extrem septentrional de la Costa Brava. En canvi, a la resta de Catalunya ha estat sec i molt sec a Ponent i Prepirineu oriental.

El 2024 ha marcat un canvi de tendència dels tres anys anteriors pel que fa a les precipitacions. El 2021, 2022 i 2023 s'havien caracteritzat per ser secs i el 2024 ha recuperat nivells normals de pluges. En algunes comarques, ha estat un any plujós i fins i tot molt plujós, com en àrees de l'Alt Camp, Baix Ebre, Montsià i Tarragonès.

El balanç de precipitació només és lleugerament deficitari en petites zones del nord-est. Les úniques comarques on hi ha estacions que no han assolit els 400 mm són punts de la Ribera d'Ebre, el Segrià, el Pla d'Urgell i el Segrià. Al massís del Port s'han superat els 1300 mm i en alguns sectors d'alta muntanya del Pirineu occidental s'han superat àmpliament els 1500 mm.

De fet, el 2024 es troba entre els tres anys més plujosos a 23 de les sèries de més de 20 anys, sobretot a les comarques del Montsià, Baix Ebre, Tarragonès, Baix Camp, al Penedès i l'Anoia, i al Segrià, a l'Alt Urgell i a l'Alta Ribagorça.

El 2024 ha resultat especialment plujós en alguns sectors del sud del litoral, tant a la costa Daurada com a les Terres de l'Ebre, fins al punt que algunes estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques amb poc més de 30 anys de dades han registrat l'any més plujós de la sèrie.