En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Eugeni Rodríguez i altres membres mostren cartells amb el nombre d'incidències registrades. / Foto: Blanca Blay (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Observatori contra l’LGTBI-fòbia ha registrat 318 incidències durant el 2024, la xifra més alta des que es recullen dades. Suposa un augment del 4,9% respecte a l’any 2023 (303) i del 34,1% respecte a l’any 2022 (237).

L’entitat posa èmfasi en l’augment de les agressions físiques, que suposen un de cada quatre casos de discriminació registrats (26,1%).

Les mostres d’odi i exaltació (22,6%), són el segon tipus de discriminació més elevat, seguit de les agressions verbals (18,9%), amb 60 casos. La gaifòbia és l’origen discriminatori més registrat (51,9%), amb 165 casos, superant la meitat del total d’incidències, seguit de la transfòbia (25,8%), amb 82 casos, la majoria dels quals exercits a dones trans.

El president de l’entitat, Eugeni Rodríguez, ha alertat que superar per segon any consecutiu el sostre de 300 incidències és “bastant perillós i preocupant”. A més, ha avisat també sobre el creixement de les incidències en un 34% en només 2 anys, en comparació amb les dades del 2022.

Segons ell, el creixement s’atribueix al fet que el combat de l’LGTBI-fòbia no és una “prioritat” en l’agenda política. “Sobretot Catalunya falla en un tema cabdal: no es fan polítiques de prevenció”, ha indicat.

Rodríguez ha afirmat que hauria de ser prioritari, especialment en l’àmbit educatiu. “L’odi és l’avantsala del delicte d’odi, si no el treballes i no el talles, es traduirà posteriorment en delictes d’odi”, ha assegurat. Sense estigmatitzar, ha dit, el discurs d’odi està “calant molt” en la gent més jove i per aquest motiu creu que s’hauria d’afrontar des de l’educació.

D’altra banda, el representant de l’entitat també ha fet una crida a posar més recursos i millorar en àmbits com la reparació a les víctimes i l’aplicació de sancions per part de l’administració.

Segons ha dit, la setmana vinent es reuniran amb el Departament d’Igualtat i Feminisme per traslladar-los la necessitat que l’oficina per la no discriminació sigui un organisme amb els mitjans perquè les sancions siguin “una realitat”.

La gaifòbia és l’origen discriminatori més registrat (51,9%), amb 165 casos, superant la meitat del total d’incidències, seguit de la transfòbia (25,8%), amb 82 casos, la majoria dels quals exercits a dones trans, tot i que hi ha una presència progressiva dels homes trans i les persones no binàries. “Un any més la gaifòbia és les més registrada”, ha dit Rodríguez, que ha apuntat que és una tendència a Catalunya, a l’Estat i també a escala europea.

Rodríguez ha destacat que aquest 2024 s’han registrat casos com l’agressió homòfoba a un menor d’edat a Manresa que va causar-li la pèrdua de visió en un ull o el d’una dona trans agredida a una discoteca de Girona.

Barcelona és la província on s’han registrat més incidències (74,5%), representant gairebé tres terços del total. En segon lloc, les demarcacions de Girona i Tarragona (3,7%, respectivament), que han mantingut les dades de registre de l’any anterior, seguides de Lleida (1,6%).

Del còmput total d’incidències a tot Catalunya, n’hi ha que no es classifiquen per territori ja que s’han comès de forma no presencial per mitjans virtuals (12,6%) i altres de les quals no se’n tenen dades (3,9%). Rodríguez ha mostrat preocupació pel volum d’incidències vinculades a discriminació virtual, per internet i xarxes, i ha apuntat que podria anar a més si algunes xarxes es desfan dels filtres que aplicaven els verificadors davant de cert tipus de contingut.

La ciutat de Barcelona és la població més registrada, amb un total de 160 incidències (52,8%), és a dir, més de la meitat del total d’incidències del territori. Rodríguez ha subratllat que això s’explica perquè a Barcelona és on hi ha més habitants i també on hi ha més operadors. Per exemple, ha mencionat que l’observatori compta amb equips en sales nocturnes com Apolo o Razzmatazz.