L'accident a la plaça U d'Octubre de Girona va passar el 3 de maig del 2021. El nen aleshores tenia 8 anys i estudiava segon de primària a l'escola Eiximenis.
Segons explica la mare, l'infant estava jugant a la sortida del col·legi i va voler asseure's en un dels murs de l'entrada per a vianants de l'aparcament subterrani que hi ha a la plaça.
El nen es va desequilibrar, va caure d'esquena, es va precipitar al buit "des d'una altura d'uns 2 metres i mig" i va picar de cap contra el replà de l'escala. Arran de l'accident, va patir un traumatisme cranioencefàlic, va haver d'ingressar a la UCI i li han quedat seqüeles. "Ha perdut gairebé un 40% d'audició a l'orella dreta i segueix tractament amb un neuropsicòleg, perquè se li va alterar el comportament", explica Rieradevall.
La mare diu que, arran de l'accident, la família va veure com el mur de protecció no complia amb la normativa i que des de l'AFA de l'escola Eiximenis es va crear una comissió temporal per reclamar "seguretat" a la plaça (sobretot, formada per elements de formigó). Georgina Rieradevall, de fet, subratlla que l'AFA va arribar a detectar "fins a deu punt negres" a l'espai, i que els va recollir en un informe que va enviar a l'Ajuntament.
"Els nens juguen a la plaça després d'escola, perquè és com un segon pati; sempre hi ha hagut caigudes o incidents, però la del meu fill hauria pogut ser mortal i és un miracle que avui estigui més o menys bé", diu Rieradevall. Després de diverses reunions i protestes, al maig del 2022 l'Ajuntament va admetre que diversos punts de la plaça no complien amb la normativa actual d'alçades de barreres i protecció de desnivells.
En aquest cas, l'informe municipal va detectar sis llocs on calia actuar-hi. Entre d'altres, a les grades que limiten un dels laterals de la plaça o als murs que tanquen l'accés de vehicles a l'aparcament subterrani. I també, a l'entrada per a vianants on va tenir lloc l'accident del menor. Aquell octubre, el consistori va instal·lar diverses tanques metàl·liques en tots aquests punts.
L'abril del 2023, la família del nen va presentar una reclamació de responsabilitat patrimonial a l'Ajuntament de Girona. Al març de l'any passat, però, el consistori la va desestimar, i a partir d'aquí els pares van obrir la via judicial i van interposar un contenciós. Reclamen que se'ls indemnitzi amb 48.600 euros per les lesions que va patir el seu fill i les despeses del tractament arran de les seqüeles que hi han quedat.
Mediació amb l'Ajuntament
Georgina Rieradevall explica que durant tot aquest temps han intentat parlar amb l'Ajuntament per asseure's a negociar, però que el consistori mai s'hi ha avingut. Ara, la mare confia que, a requeriment del jutjat, l'Ajuntament de Girona accepti fer una mediació amb ells per evitar anar a un judici que els suposarà "recordar tot el dolor que arrosseguem des de fa quatre anys".
"La mediació és un procés molt més humà, de tu a tu, i com a família ens agradaria asseure'ns i parlar", explica Rieradevall. "A vegades sembla que l'administració pública és com un ens que, a l'hora de respondre, la persona no existeixi; si hi ha hagut un incompliment de la normativa, com ells mateixos van reconèixer, allò que cal és indemnitzar pels danys i perjudicis causats", afirma la mare del nen.
Rieradevall també lamenta que, tot i que l'accident va passar durant l'anterior mandat (amb Junts i ERC), el nou equip de govern -amb Guanyem a l'alcaldia- tampoc s'hagi avingut a parlar. "Tenim expectatives que ara, després que el jutjat hagi fet un requeriment, tinguin la voluntat de fer mediació", explica. "L'accident va passar en tan sols un instant; hem patit moltíssim i simplement demanem poder fer justícia d'una manera més humana i més ràpida, asseure'ns amb qui pertoqui i parlar-ho tranquil·lament", conclou.