La La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Ajuntament de la Cellera de Ter van començar a col·laborar el 2021 en l'àmbit de l'arqueologia.
Va ser a partir d'una primera campanya de recerca liderada per la universitat i amb la participació de la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (IMF-CSIC) i la col·laboració de l'empresa Insitu SCP.
Ara, aquesta col·laboració s'ha formalitzat amb la signatura d'un conveni entre l'ajuntament i la universitat. El document fixa que la cova del Pasteral esdevingui una de les seus del Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB. Es tracta d'un instrument que ajuda en la investigació i el desenvolupament en els jaciments que formen el campus i també en la gestió i difusió.
Aquesta eina servirà per a la formació pràctica d'estudiants de grau i màster i doctorands en Arqueologia Prehistòrica de la UAB. Al costat de les instal·lacions de la cova hi ha un centre de divulgació de l'espai natural i de la cova. També hi ha les antigues escoles del Pasteral.
Es tracta d'un complex de galeries i sales intricades, algunes d'elles amb un accés visible. L'espai es va fer servir en l'època neolítica com un lloc d'enterrament. Es coneix que s'hauria fet servir entre el 5000 i el 3000 aC.
L'acord signat entre la UAB i l'ajuntament fixa que es dinamitzarà el patrimoni arqueològic del municipi a partir de la difusió dels resultats científics en l'àmbit acadèmic i entre el públic general.
Actualment, el campus compta amb una vintena de jaciments arqueològics a tot Catalunya.