En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio emissió en directe:

El cap territorial del SEM a Girona, Jordi Jiménez, tres dels sanitaris que van atendre un part a domicili a Quart i la infermera del CECOS. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Girona ha acollit aquest dimecres la Jornada d'actualització de part extrahospitalari que ha comptat amb la participació de més de 400 professionals que s'han format sobre com afrontar l'emergència i com manejar possibles complicacions.

Al llarg del 2024, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 75 parts extrahospitalaris a Catalunya. Són parts sobrevinguts i les parteres no tenen temps d'arribar a l'hospital.

El 93% dels parts s'han acabat fent a domicili, amb l'assistència dels professionals del SEM, però durant el darrer any un 4% d'aquests nadons han nascut a la via pública i un 3% en Centres d'Atenció Primària o ambulatoris. Tot i que són situacions que no són freqüents, alguns parts poden comportar complicacions.

Un d'aquets passar a les 3 de la matinada del 21 de gener a Quart, l'equip de guàrdia del SEM format per la metgessa Júlia Viñas, l'infermer Francesc Campo i el tècnic Oscar Baena va rebre l'avís d'un part extrahospitalari.

Quan l'ambulància estava de camí, els professionals sanitaris van consultar les dades de la pacient, i així van saber que era el seu segon fill i que el part era "a terme", és a dir, dins les setmanes complertes de gestació.

"La sensació quan anem cap allà sempre és de nervis, perquè no és una situació que ens trobem gaire sovint. Un cop arribem, sabem que hem de transmetre calma, tant a la mare com a la família, també sabem que és un treball en equip i entre tots ho tirarem endavant", explica la doctora.

Tan bon punt van ser al lloc, van agafar el monitor i la motxilla pediàtrica, van pujar al domicili i van valorar la situació: ja no hi havia temps per traslladar la pacient a un hospital perquè la criatura començava a néixer.

"Ho vam parar tot i vam fer el part al domicili. La criatura tenia una volta de cordó i ho vam poder solucionar amb una maniobra. Afortunadament, va anar tot bé i vam poder fer contacte pell amb pell amb la mare, abans de portar-los tots dos cap a l'hospital tranquil·lament", afegeix.

Aquest és un dels parts extrahospitalaris que atén el SEM. Al llarg del 2024, n'han assistit 75 a Catalunya. D'aquests, 41 han estat a les regions sanitàries de Barcelona, 11 a la de Girona, 8 a la de Lleida i Alt Pirineu i Aran, 8 més a la del Penedès, 4 a Catalunya Central i 3 al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

El cap territorial del SEM, Jordi Jiménez, ha detallat que aquest tipus de parts tenen "un potencial de complicació que pot ser perillós" tant per al nounat com per a la mare.

Per això, les bases col·laboradores del SEM han organitzat aquest dimecres una jornada adreçada a més de 400 professionals sanitaris amb l'objectiu d'actualitzar els coneixements amb relació a l'assistència de l'emergència, així com detectar i manejar les possibles complicacions i saber com actuar: "És una assistència que no és molt habitual, però que hem d'estar preparats per fer-la".

L'avís arriba al SEM a través del telèfon d'emergències 112 o del 061 Salut Respon. A partir d'aquí es posa en marxa el circuit i si es tracta d'un part imminent o en curs, una infermera de la Central de Coordinació Sanitària acompanya i dona instruccions a la partera i al seu entorn mentre arriba l'ambulància. A vegades, fins i tot, han acabat assistint algun part per telèfon, com és el cas de la infermera Alba Parella.

"L'única manera que tinc d'ajudar aquesta persona, amb qui no tinc contacte visual, és amb la veu. Llavors, busco que se senti tranquil·la, que respiri i transmetre seguretat. Sobretot, acompanyar-la en el procés i poder-li dir, ara tens la panxa dura, és una contracció, durarà un temps limitat i començarà a afluixar-se", explica Parella.

En aquesta ocasió, va guiar la mare perquè estigués el més còmode possible i facilitar el part. "Quan l'ambulància va arribar, la nena ja estava coronant, el cap estava sortint", explica. Tot va anar bé: "Va ser molt bonic".