El Departament d'Educació incrementarà en 7.583 les places de Formació Professional (FP) per al curs vinent i concentrarà tot el procés de matriculació al juliol. En total, hi haurà 305 grups més.
La consellera d'Educació i Formació Professional, Esther Niubó, ha assegurat que es tracta d'un augment interanual "sense precedents" i ha defensat que s'ha fet una oferta "ambiciosa".
Ha afegit que l'increment de places d'FP s'ha fet de manera equitativa a tot el territori i amb especial atenció per combatre l'abandonament escolar prematur amb gairebé un miler de noves places de grau bàsic, que són aquells estudis dirigits a alumnes de 15 a 17 anys que no tenen el títol d'ESO i que permeten obtenir aquesta titulació.
Aquest increment al grau bàsic suposa duplicar les places ja que actualment hi ha aproximadament un miler. La meitat de l'increment es farà a través d'un pla pilot de 500 places de pública concurrència per implantar 25 grups de cicles formatius de grau bàsic en centres concertats.
De les 7.583 places noves anunciades, i més enllà de les 3.097 de grau mitjà, 1.050 de grau superior i 980 de grau bàsic, n'hi haurà un increment de 1.122 en programes de formació i inserció, 674 d'ensenyaments esportius, 270 en cursos d'especialització, 150 en artístics de grau superior, 120 en itineraris formatius específics (IFE), 60 en artístics de grau mitjà i 60 més ensenyaments artístics.
Pel que fa als 305 grups nous, 204 seran en centres públics, nou en centres municipals de Barcelona i 42 en centres de titularitat privada concertada per a IFE, que estan orientats al col·lectiu de persones amb diversitat funcional. A més, s'ampliarà la subvenció de 10 grups de titularitat privada per a programes de formació i inserció segons convocatòria pública i es crearà una subvenció corresponent a 15 grups per impartir programes de formació i inserció. A aquests s'han de sumar els 25 grups del pla pilot per a les 500 places concertades de grau bàsic.
Les 10 famílies professionals que més creixen són les de sanitat (1.193 places més), administració i gestió (637), activitats físiques i esportives (543), comerç i màrqueting (509), informàtica i comunicacions (507) i hoteleria i turisme (453), entre d'altres.
A banda de l'increment en places i grups, hi haurà 490 noves dotacions docents, 86 noves dotacions de personal d'orientació i 20 d'auxiliars administratius.
Educació preveu que el nombre de sol·licituds per al curs vinent sigui d'unes 102.300, 54.200 per al grau mitjà i 48.100 per a superior.
Niubó havia expressat des de la seva arribada a la conselleria la voluntat que al juliol tothom conegués si tenia o no plaça d'FP, després que els darrers cursos aquest procés s'allargués fins a l'octubre en alguns casos. Per aconseguir-ho, la matriculació es farà en línia i amb tres tandes d'assignacions, durant les quals els alumnes hauran de confirmar o renunciar a la plaça assignada.
En concret, el calendari contempla que l'oferta inicial es publiqui el 22 de maig i el període de presentació de sol·licituds s'haurà de fer entre el 23 i el 30 de maig. Del 25 de juny al 4 de juliol es podran matricular els alumnes de continuïtat, que són aquells que han repetit o que passen de primer a segon curs dins d'un cicle. Posteriorment, el 10 de juliol, es publicarà l'oferta definitiva i el llistat de la primera tanda d'assignacions i la matricula en línia d'aquesta primera tanda es farà de l'11 al 14 de juliol.
Durant aquests dies, els alumnes hauran de confirmar la plaça assignada -se'ls recordà 24 hores abans a través de missatge al mòbil- i també podran renunciar-hi. Aquesta renúncia és una novetat enguany i l'alumne la podrà exercir encara que inicialment hagi confirmat la plaça. L'objectiu és que es vagin alliberant les places que finalment no ocupen els alumnes. A més, en cas que l'alumne no confirmi la plaça se li comunicarà l'exclusió del procés.
La segona tanda d'assignacions començarà el 18 de juliol i la matrícula en línia serà del 21 al 22, període durant el qual l'alumnat podrà confirmar plaça o optar a millorar-la en la tercera assignació, comprometent-se a acceptar la que se li assigni. La tercera tanda d'assignacions començarà el 29 de juliol i finalitzarà el 31.
Educació donarà d'aquesta manera per finalitzat el procés de preinscripció i matrícula d'FP, eliminant la repesca que es va fer el curs passat al setembre. Tot i això, el 8 de setembre es publicarà un mapa amb les places vacants a cada centre i els alumnes que hi vulguin optar s'hauran de dirigir directament als centres.
D'altra banda, la conselleria també vol millorar l'orientació, simplificar els tràmits i dirigir-se als alumnes amb un llenguatge més planer. Amb aquest objectiu els centres tindran a disposició un qüestionari per recollir les intencions de preinscripció i les motivacions de l'alumnat de 4t d'ESO i 2n de batxillerat. També s'ha creat un simulador de preinscripció per "entrenar" l'alumnat en el procediment.
Una altra novetat d'enguany és l'increment de les places reservades a l'alumnat que prové d'un grau mitjà i en vol estudiar un de superior. El curs passat, hi havia un 55% de les places reservades per als alumnes de batxillerat i un 45% per als de grau mitjà. En canvi, el curs vinent la reserva serà del 50% per a les dues opcions.
L'anunci de les noves places l'ha fet el president de la Generalitat, Salvador Illa, durant una visita a l'Institut Esteve Terrades de Cornellà de Llobregat, acompanyat de Niubó. Illa ha defensat que l'FP "no és un a més a més" sinó que és "troncal". En aquest sentit, ha expressat el compromís del seu govern amb aquesta etapa formativa.