Fer un cicle formatiu del sector industrial a l'institut Narcís Xifra de Girona és garantia de trobar feina. De fet, han assolit el 100% d'inserció laboral.
Dins el ventall de cicles formatius que ofereix l'institut gironí -al costat dels de sanitat i imatge personal- n'hi ha 6 que se centren en el sector industrial.
En total, sumen unes 300 places per curs i se subdivideixen entre els de grau mitjà (instal·lacions elèctriques, de telecomunicacions i manteniment) i els de grau superior (automatització i robòtica industrial, mecatrònica o telecomunicacions).
Entre les sortides que ofereixen aquestes FP s'hi troba, per exemple, la instal·lació i el manteniment de la maquinària que fan servir les empreses (o que venen, en el cas dels fabricants).
"És brutal, perquè tots els alumnes que acaben els cicles s'incorporen al mercat, i també n'hi ha molts d'altres que fan pràctiques duals mentre continuen estudiant", explica el professor del centre, Isaí Garcia.
Tot i això, però, aquestes branques d'FP no arriben a cobrir places. "No són cicles tan atractius com els d'àmbit sanitari o l'esportiu per als estudiants que venen de l'ESO o el Batxillerat; a més, a això també s'hi suma que són cars de mantenir i no sempre disposem dels recursos necessaris", lamenta el professor del Xifra.
De retruc, això també es tradueix en què hi hagi alumnes que optin per no acabar-los. De fet, les taxes d'abandonament se situen entre un 20 i un 30%. Bé sigui perquè n'hi ha que hi entren sense haver-los escollit en primera opció, bé sigui perquè ho troben "massa tècnic". "En el cas del manteniment electromecànic, per exemple, es pensen que podran tocar-ho tot i no és així; i això fa que acabin abandonant", lamenta Garcia.
A més de reclamar que a l'hora d'orientar els alumnes que venen de l'ESO es faci incís en les potencialitats dels cicles industrials, l'institut Narcís Xifra de Girona també impulsa les vocacions entre els estudiants. I precisament, una de les iniciatives que ha tirat endavant el centre és el Fòrum d'Empreses, que permet als alumnes parlar de tu a tu amb les empreses i veure quina és la demanda que tenen d'aquests perfils.
Isaí Garcia, que coordina el fòrum, subratlla que la necessitat de professionals és "altíssima". Malauradament, però, tot i que l'institut Narcís Xifra és el centre que té més estudiants en instal·lació i manteniment, aquesta demanda no es pot arribar a cobrir.
"Ara mateix, per posar un exemple, les del ram dels ascensors de les comarques necessiten fins a 1.800 treballadors", concreta Garcia. "Som incapaços de cobrir-ho amb l'alumnat que tenim; totes les pràctiques en formació dual estan remunerades, però les empreses en demanden i en demanden perquè estan desesperades", hi afegeix el coordinador.
El Fòrum d'Empreses s'ha fet al gimnàs de l'institut, situat al barri de Pont Major. Hi han participat uns 200 alumnes i fins a una trentena de firmes. A més d'establir contacte i deixar el currículum, les entrevistes llampec que han fet els alumnes amb els diferents representants també els han servit com una mena de prova de foc a l'hora d'encarar la recerca de feina.