En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio emissió en directe:

Una imatge del pantà de Boadella amb un increment de l'aigua. / Foto: Pau Cortina (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La borrasca Jana va escombrar Catalunya la matinada de dissabte a diumenge d’est a oest, amb registres generals d'entre 30 i 60 litres.

De fet, les pluges van fer superar els llindars de perill o alerta del Llobregat a Guardiola de Berguedà (168 m³/s); del riu Congost a la Garriga (86,2 m³/s); del riu Fluvià a Olot (55 m³/s); de la Muga a Sant Llorenç (160 m³/s); de la Tordera a Fogars de la Selva (190 m³/s); i del Ter a Sant Joan de les Abadesses (111 m³/s) i Ripoll, segons dades de l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Aquest episodi, sumat a les pluges caigudes al llarg de la setmana passada, va fer que entre dissabte i diumenge les reserves dels embassaments de les conques internes passessin del 31,6% al 34,4%. I, com advertia ahir l’ACA, aquest volum ha seguit pujant i aquest matí les reserves ja voregen el 40% (39,6%), encara “arran de les pluges i de l'alt cabal d'alguns rius en la seva capçalera".

Aquest volum de reserves no es veia des de l'agost del 2022, en plena davallada per mesos consecutius de sequera. A més, actualment se supera el pic de reserves que es va registrar l'any passat a principis d'estiu (del 37%), després d'una primavera plujosa.

La pluja va regar àmplies zones, incloent-hi l’Alt Empordà, on el pantà de Darnius-Boadella està prop de duplicar l’aigua que tenia ara fa una setmana: de 10,2 hm 3 emmagatzemats a 18,6 aquest matí. O cosa que és el mateix, ha passat d’estar al 16,7% de la seva capacitat a superar el 30%.

 

 

L’altre gran beneficiat per les pluges ha estat el pantà de Sau, en caiguda des del mes de novembre de l’any passat, que ara remunta fins al 21,8%. L’embassament registrava fins fa una setmana unes reserves mínimes d’un 6,7%, mentre el pantà veí de Susqueda lluïa al 38,4% (ara al 41,7%), un desequilibri que respon al desembassament estratègic de Sau cap a Susqueda durant la sequera per garantir la qualitat de l’aigua per al consum humà.

Altres augments significatius registrats els darrers dies són els de la Baells, del 54% a superar el 66% i el de la Llosa del Cavall, del 33,8% a quasi un 38%. De fet, tots els pantans de les conques internes s’han beneficiat de les pluges: el de Foix passa d’un 92,5% de reserves a apropar-se a la seva màxima capacitat (98,7%); Riudecanyes creix un punt i mig (fins al 25,4%); Sant Ponç, del 56% al 58,1%; i el de Siurana, el que menys, arriba al 10%.

Pel que fa al grup de cinc pantans que conformen el sistema Ter-Llobregat, que més de 6 milions de persones, a Barcelona i la seva àrea metropolitana i algunes comarques de Girona, superen aquest dilluns els 250 hectòmetres cúbics d’aigua embassats, és a dir, s’enfilen fins a pràcticament el 41% de la seva capacitat.