En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio emissió en directe:

Les furgones dels antiavalots custodiant l'Ajuntament de Salt. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Després de dues nits d'incidents al municipi de Salt, l'alcalde de la població, Jordi Viñas, ha enviat aquest dimecres un missatge de "calma" i "tranquil·litat" però ha deixat clar que aquests fets "no poden tornar a passar".

Aquest dimarts al vespre, desenes de persones van enfrontar-se amb la policia després d'una concentració, no comunicada, per protestar contra el desnonament de l'imam i la seva família.

Els aldarulls van començar cap a les 8 del vespre i es van allargar fins a la mitjanit. Ara bé, Viñas considera que no es pot vincular el desnonament amb els incidents que conmsidera que són puntuals i que responen a "actes vandàlics" per part de joves que van anar "disposats i preparats" per enfrontar-se a la policia.

L'alcalde ha fet balanç dels desperfectes que van ocasionar els manifestants: un vidre d'un cotxe policial trencat, tres parquímetres "destrossats", algunes càmeres de videovigilància fetes malbé, dotze contenidors cremats i també desperfectes en vidres de vehicles que estaven aparcats a la via pública.

Els incidents van començar aquest dilluns quan l'imam de la mesquita Diama Bhouria va intentar entrar al pis d'on l'havien desnonat el divendres passat. Un cop a dins, va saltar l'alarma i s'hi van personar els Mossos d'Esquadra, que van impedir que hi entrés. L'actuació va provocar enfrontaments entre veïns i els agents, i l'imam i una altra persona van necessitar atenció mèdica. Fonts de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) han confirmat que van ser lesions "lleus" i que es va donar d'alta l'imam de 70 anys i una altra persona el mateix dia.

Per la seva banda el director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Eduard Adrobau, també ha assegurat que els aldarulls han estat "fets puntuals" que "es van corregir en poc temps". Adrobau ha reconegut que s'ha reforçat el dispositiu policial per aquesta propera nit, en previsió que hi puguin haver incidents i ha reconegut que el fet que la manifestació no fos comunicada va fer que no hi hagués prou efectius.

Després dels incidents, la filla de l'imam, Henda Diawara ha volgut deixar clar que la seva família no té "res a veure" amb els incidents. De fet, la noia ha mostrat un comunicat que va enviar el dimarts el seu pare abans dels incidents, en el qual demanava que ningú protestés pel seu desnonament i que no hi haguessin més aldarulls. "Si mires els vídeos que corren per les xarxes, no hi ha cap membre de la meva família. Només veus nens que es pensen que això és un joc", ha lamentat la noia.

D'altra banda, el Sindicat d'Habitatge de Salt reclama que s'acabi "la violència policial" al municipi, després de dues nits d'aldarulls. El col·lectiu carrega contra els Mossos i recorda que els incidents van començar després del desnonament de l'imam d'una mesquita del municipi i la seva família.

El sindicat es mostra "totalment en contra de l'abús policial exercitat per part dels cossos de seguretat, sobre una família amb quatre menors d'edat que intentava exercir el seu dret a l'habitatge". Per això, torna a demanar "solucions immediates" i recorda que a Salt hi ha més de 1.800 pisos que són propietat de grans tenidors. En aquest sentit, també carrega contra l'Ajuntament a qui acusa d'"inoperància".

Per la seva banda, el Sindicat Independent de Policia Local (SIP-FEPOL) demana mesures urgents per reforçar la Policia Local i els Mossos d’Esquadra després dels aldarulls. En un comunicat, l’organització sindical mostra una preocupació “profunda” pels incidents de la nit passada. Assenyalen que la falta de recursos humans fa “impossible” cobrir amb garanties les situacions de conflicte i exigeix mesures com incrementar els efectius, tant de la Policia Local de Salt i els Mossos.

També demana la creació d’unitats especialitzades de resposta ràpida davant d’episodis de “violència urbana” i millors mitjans de protecció, com equipaments antiavalots adequats i vehicles adaptats per situacions de disturbis.