Les ajudes per millorar els serveis i les instal·lacions de les biblioteques gironines es donen anualment a través del servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.
S'adrecen directament als ajuntaments, i per a aquest 2025 tenen una dotació de 449.921,85 euros. Aquesta quantitat se subdivideix en dues línies.
La primera se centra a assessorar i donar suport als municipis per construir nous equipaments o adequar-los segons allò que estableix el Mapa de Lectura Pública de Catalunya. També els orienta per elaborar plans de ciutat o projectes de mobiliari i senyalització.
En aquest cas, segons informa la Diputació, "la casuística de cada municipi serà cabdal en la valoració de les propostes, si bé tindran prioritat els de més de 5.000 habitants que no disposin de servei de lectura pública o els que tinguin l'edifici de més antiguitat". S'hi destinaran 269.921,85 euros i cada sol·licitud ha de ser superior a 2.000 euros.
La segona línia d'ajudes es destinarà a obres de reforma, millora i manteniment de les biblioteques públiques. En aquest cas, les poden demanar ajuntaments amb biblioteques integrades al Sistema de Lectura Pública de Catalunya o bé que estiguin adherits a la Xarxa de Punts d'Informació i Lectura (XPIL).
Aquestes subvencions preveuen un ventall ampli d'actuacions, des de les millores per garantir l'accessibilitat i la inclusivitat, la seguretat i el confort, fins a les accions per augmentar el consum d'energies renovables en detriment de les fòssils, o les de caràcter estructural, per a un canvi d'usos d'espais per adaptar-los a les noves necessitats.
En aquest cas, la dotació serà de 180.000 euros, amb un import màxim de subvenció de 25.000 euros i un import mínim de 3.000. L'import de les despeses subvencionables el determinaran els habitants de cada municipi i es donarà preferència als més petits. Així, el barem màxim de finançament serà del 95 % per als municipis de menys de 1.000 habitants i del 50 % per als de més de 30.000.
El Ple de la Diputació d'aquest dimarts 18 de març també ha donat llum verda a una nova línia de subvencions del servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local. Es tracta d'uns ajuts, amb una dotació de 120.000 euros, destinats a finançar iniciatives d'entitats i associacions per promoure les tecnologies digitals i donar visibilitat al sector tecnològic a la demarcació de Girona.
"Aquests esforços asseguren que les comarques gironines puguin posicionar-se en l'àmbit tecnològic, potenciant el desenvolupament econòmic i social a través de l'adopció de les noves tecnologies", ha destacat el vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas. També ha subratllat que l'adopció de tecnologia avançada és vital per "millorar l'eficiència operativa, la reducció de costos i l'augment de la productivitat".
A l'hora de valorar les sol·licituds, es donarà prioritat a aquelles propostes d'activitats en què coparticipin altres entitats (per fomentar sinergies), a les que incorporin polítiques de gènere, a les que siguin sostenibles, a les que fomentin l'ús del català o a les que tinguin lloc en municipis més petits.
Finalment, la Diputació també ha aprovat inicialment les bases reguladores del programa 'Del pla a l'acció' del servei de Medi Ambient per a la convocatòria 2026-2027. La principal novetat és que, a la línia que subvencionava la instal·lació de calderes de biomassa o la construcció de xarxes de calor, ara s'hi han afegit les xarxes de calor i fred amb geotèrmia i energia fotovoltaica.
A més, una altra de les línies també es transforma de manera integral. Fins ara, se centrava a donar ajudes per fer auditories en habitatges, però ara es reformula i servirà per dur a terme actuacions integrals en municipis petits que vulguin assolir les zero emissions. En paral·lel, també s'apugen els imports màxims que els ajuntaments poden sol·licitar per a aquests ajuts, així com els que es refereixen a enllumenat exterior i a eficiència en edificis i instal·lacions.