La iniciativa s’inscriu en els Projectes d’Alt Impacte (PAI) que du a terme el Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI) en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial (IA) de Catalunya.
Aquest PAI, que ha comptat amb la participació del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) com a promotor del repte, ha estat liderat per Eurecat, que, en col·laboració amb la Fundació i2CAT i Huawei, ha desenvolupat la solució innovadora basada en eines d’analítica avançada de dades i IA.
El projecte té per objectiu crear una eina predictiva de la demanda que permeti adaptar la capacitat de resposta i gestió del SEM davant de possibles emergències i establir també les bases per a futures innovacions tecnològiques en l’àmbit dels serveis sanitaris de Catalunya.
Es tracta d’una solució de predicció del nombre de trucades que rep el SEM en matèria d’emergències mèdiques que busca anticipar els moments de major demanda, a fi de poder distribuir els recursos de manera més eficient i oferir una resposta més ràpida en situacions d’urgència a la ciutadania.
Des del SEM s’ha recordat que cada dia reben entre 8.000 i 10.000 trucades que es tradueixen entre 2.500 i 3.500 mobilitzacions d’ambulàncies. Un volum de trucades que implica centenars de professionals diàriament i que ens moments de màxima o mínima activitat es poden produir desajustos que podent predir la demanda es podrien corregir.
“No parlem d’estalvi de recursos, parlem d’eficiència. No és el mateix rebre 4.000 trucades en un dia tranquil que 14.000 en un pic durant la grip. Això ens obliga a adaptar-nos per dimensionar l’activitat en tot moment”, ha assenyalat Raimon Dalmau, cap de l’Àrea de Sistemes d’Informació, TIC i Dades (CIO) del SEM.
“Fins ara hem aconseguit resultats interessants amb la demanda prevista i la real, tot i que encara estem en fase d’aprenentatge. A partir d’ara hem de fer que el model aprengui i verificar que dona respostes fiables en un cicle d’un any”, ha afegit Dalmau.
Amb els bons resultats aconseguits a la mà, des del SEM estan convençuts que l’eina es podrà anar aplicant progressivament al conjunt de la seva activitat. En el curt termini, per exemple, creuen que servirà per dimensionar el personal destinat cada dia a la central de Barcelona, i en el curt termini per optimitzar el dimensionament i ubicació de la flota d’ambulàncies al carrer.
Maria Galindo, secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, ha recordat que fins no fa gaire la IA "semblava no tenir aplicacions clares" per millorar el dia a dia de la gent i que amb l’eina presentada aquest dimecres s’ha demostrat que pot ser eficaç per millorar el funcionament d’un servei tan complex com el SEM. En aquest sentit, Galindo ha refermat l’aposta del Govern per la transformació digital del conjunt de la societat i per escalar l’ús de la IA a d’altres serveis.
En la mateixa línia, Joan Mas, director del CIDAI, ha celebrat que l'eina desenvolupada amb el SEM "demostra que les noves tecnologies i la IA són bones aliades per resoldre problemes concrets a la nostra societat".